Takaisin hakuun

Ilmastokasvatus yläkoulussa

Lyhyt kuvaus
Materiaaleja ilmastonmuutoksen käsittelyyn yläkoulussa

Teemarepun materiaalit

Opettajan opas ilmastonmuutokseen, ilmastoviestintään ja vastamainostyöpajan ohjaamiseen

Oppaan tarkoituksena on tukea aineopettajia ilmastoaiheen käsittelemisessä koulussa. Materiaali tarjoaa taustatietoa ilmastonmuutoksesta, kuluttajakansalaisten roolista sen ratkaisemisessa ja aiheen käsittelystä mediassa. Voit hyödyntää taustatietoa itsellesi tai monistaa sopivista osista kopioita oppilaille. Lisäksi esitellään vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa ilmastoaiheinen vastamainostyöpaja (kesto väh. 120 min.) ja aiheeseen liittyvä monialainen oppimiskokonaisuus.

Materiaali on tuotettu Ilmastoterveisiä Etelästä -hankkeessa.

Siirry materiaalin sivulle

Mikä meitä estää toimimasta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Artikkeli Sitran Erätauko-keskusteluista, joissa yli tuhat suomalaista kerääntyi yhden päivän aikana dialogeihin ottamaan selvää siitä, mikä meitä estää toimimasta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Liitteenä Sitran ilmastoratkaisutasiantuntija Tuuli Hietaniemen alustus Erätauko-päivän keskusteluihin.

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Kouluruokaa tulevaisuuteen - kuuden viikon ilmastoystävällinen ruokalista

Miltä näyttää kouluruoka, jonka hiilijalanjälki on puolitettu?

Kouluruoka 2030- kokeilussa laskettiin sekä testattiin käytännön kouluruokailussa eri tapoja kouluruoan hiilijalanjäljen vähentämiseen. Lopputuloksena julkaistiin toteutettavissa oleva malli, jossa 6 viikon ruokalistan ilmastovaikutus on puolitettu.

Siirry materiaalin sivulle

Mitä on ilmastokasvatus?

Ilmastokasvatus on yksi ympäristökasvatuksen, kestävän kehityksen kasvatuksen ja ekososiaalisen sivistyksen osa-alue. Sille läheisiä kasvatuksen aloja ovat kansalais-, globaali- ja ihmisoikeuskasvatus, sekä tulevaisuus- ja mediakasvatus. Sivulla on lisätietoa ilmastokasvatuksesta ja näkökulmia ilmastokasvatuksen toteuttamiseen koulussa.

Siirry materiaalin sivulle

Koulujen toteuttamia ilmastotekoja

Kestävyyloikka on verkkopalvelu, joka kannustaa kaikkia suomalaisia – niin yhteisöjä kuin yksityishenkilöitäkin – ottamaan käyttöön luontoa ja luonnonvaroja säästäviä, puhtaampia ja energiatehokkaampia tapoja lämmittämiseen, liikkumiseen sekä tavaroiden ja palveluiden tuottamiseen.

Siirry materiaalin sivulle

Radikaali toivo -valinnaisaine

Tällä sivulla on muotoutumassa Ruusuvuoren koulun uusi valinnaisainepaketti työnimeltään ”Radikaali toivo”. Se on rohkea loikkaus uudenlaiseen ympäristökasvatukseen. Sivu päivittyy sitä mukaa kun hommat etenevät.

Siirry materiaalin sivulle

Kokonaisvaltaisen ilmastokasvatuksen polkupyörämalli - video

Ilmastokasvatuksen tulee olla kokonaisvaltaista ollakseen vaikuttavaa. Tällä videolla esitellään ilmastokasvatuksen polkupyörämalli, joka kertoo, mitä kaikkea ilmastokasvatuksen tulisi käsitellä.Opetuksen tulee tiedon lisäksi kehittää ajattelun taitoja, tarkastella arvoja ja asenteita, sekä antaa eväitä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Myös toiminnan esteet sekä tunteet tulee tunnistaa ja huomioida opetuksessa.

Siirry materiaalin sivulle

Toivoa ja toimintaa

Sivusto tarjoaa taustatietoa kestävään kehitykseen liittyvistä tunteista, kuten ilmastoahdistuksesta ja sen käsittelystä sekä koulun mahdollisuuksista osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Tarjolla on sekä taustatietoa, että käytännön vinkkejä opetustilanteita varten. Materiaaleja julkaistaan lisää keväällä 2020. Kevään aikana sivustolla julkaistaan mm. runsas määrä malleja yhteiskunnallisen vaikuttamisen tapoihin, joita voidaan toteuttaa koulussa.

Siirry materiaalin sivulle

Innostavia ilmastotekoja

Yhteinen toiminta innostaa ja luo merkityksellisyyden kokemuksia ja antaa toivoa. Ilmastokirjo kokoaa koululaisten alulle panemia kampanjoja, tempauksia ja tapahtumia.

Siirry materiaalin sivulle

Kestävän kehityksen tavoitekortit (Agenda 2030)

Kestävän kehityksen tavoitteet (Agenda 2030) korttimuodossa. Jokainen kortti kertoo tiivistetysti tavoitteen sisällön. Tiedoston voi tulostaa ja leikata erillisiksi korteiksi, joita voi käyttää esimerkiksi opetuksen tukena.

Siirry materiaalin sivulle

Meidän planeettamme, meidän tulevaisuutemme - torjutaan ilmastonmuutosta yhdessä

EU:n julkaisema nuorille suunnattu interaktiivinen oppimisalusta ilmastonmuutoksesta.

Siirry materiaalin sivulle

Globaalin etelän ilmastotoimijoiden blogikirjoituksia (suomeksi) + tehtäviä

Globaali etelä on täynnä aktiivisia ilmastotoimijoita, jotka kertovat omia tarinoitaan Ilmastoterveisiä Etelästä -hankkeen blogisarjassa. Tarinoita kertovat mm. nigerialainen toimittaja, malesialainen yliopisto-opiskelija ja ugandalainen taiteilija. Blogisarja täydentyy kokonaiseksi (10 blogia) kevään 2019 aikana.

Blogiteksteihin on lisäksi tehty valmiita tehtäviä.

Siirry materiaalin sivulle

HSY:n digitaaliset oppimispelit kiertotaloudesta ja vesiasioista

Oppimispelit sopivat erinomaisesti sekä peruskoulun lähi- että etäopetukseen. Kolmelle eri ikätasolle tehdyt pelit tutustuttavat oppilaat monipuolisten ja hauskojen tehtävien avulla kiertotalouteen ja elintärkeään veteen. Pelit ovat vapaasti käytettävissä opetuksen tukena.

Siirry materiaalin sivulle