Takaisin hakuun

Mitä puuhailla puutarhassa

Teemarepun julkaisija
Lyhyt kuvaus
Ideoita lapsia osallistavan, tutkimisen ja oppimisen iloa tuottavan ympäristökasvatuksen toteuttamiseen puutarhassa.
Kuvaus

Kaupunkiviljelyn ja puutarhassa toimimisen avulla kestävän elämän taitoja voidaan oppia yhdessä lasten kanssa. Puutarha on myös mitä loistavin ympäristö toteuttaa lapsia osallistavaa eheytettyä pedagogista toimintaa ja ilmiöiden laaja-alaista tarkastelua. Ihmettelyn, tutkimisen ja oppimisen iloa kaikille <3!

 

Lisää tietoa Upseerin päiväkodin kaupunkiviljely- ja puutarhatoiminnasta saa alla olevasta linkistä.

 

Piippolan vaarin puutarha satukirja on Upseerin päiväkodin lasten saduttamalla kerätty ja kuvittama tarina lasten kokemuksista, toiveista ja unelmista puutarhassa, joka syntyi kun Kouvolan kaupungin varhaiskasvatus lähti mukaan Kivikeijut ja Käpykököt kaupunkiviljelypilottiin vuonna 2018. 

 

 Tästä Piippolan vaarin puutarhansatukirjan eJulkkaan:

 

https://ejulkaisu.grano.fi/grano/piippolan_vaarin_puutarha

 

 

 

Teemarepun materiaalit

Tee pörriäisille paratiisi: Tässä 8+101 pölyttäjäkasvia, joista on iloa myös ihmiselle.

Pölyttäjähyönteiset tarvitsevat ravinnokseen mettä ja siitepölyä. Kun kasvatat pihassasi pölyttäjille sopivia kukkia, varmistat samalla myös hedelmäpuiden ja marjapensaiden runsaan sadon. Juttu on osa Pelasta pörriäinen -kampanjaa.

Avaa materiaali

Tunteen ja taiteen puutarha

Taide ja sen erilaiset työskentelytavat tarjoavat hyvin monenlaisia mahdollisuuksia toimia ympäristökasvatuksen tukena. Niin kuvataiteen erilaiset suuntaukset, musiikki- ja äänitaide, kuin tanssi- ja liiketaidekin ovat myös käsitelleet puutarha-aihetta monipuolisesti. Seuraavassa tekstissä annetaan näkökulmia taideperustaiden ympäristökasvatuksen mahdollisuuksista puutarhakasvatuksessa.

Avaa materiaali

Kasva ja opi puutarhassa!

Käsikirja lasten ja nuorten kanssa toimiville, jotka haluavat ammentaa puutarhasta eväitä myönteiselle luontosuhteelle ja ilmastoystävälliseen kasviksilla herkutteluun! Oppia puutarhan perustamiseen ja hoitamiseen lasten ja nuorten kanssa. Ideoita puutarhaympäristöön luovan toiminnan lähteenä.

Avaa materiaali

Viisi tapaa pelastaa pörriäinen! Valitse omasi ja merkkaa tekosi!

Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys, varsinkin, jos riittävän moni ottaa haasteen vastaan. Miten sinä haluat auttaa: Kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse laskuriin. Nappaa myös kuva meidän kaikkien iloksi, ja jaa se tunnisteella #pelastapörriäinen

Avaa materiaali

Perhosbaarin rakennusohje

Tervetuloa lumoutumaan pölyttäjistä! Espoon ympäristökeskus on koonnut yksinkertaiset ja selkeät ohjeet, joiden avulla perhosbaarin rakentaminen on helppoa. Perhosbaari rakennetaan lasipurkista, vaahtomuovista ja pölyttäjiä houkuttelevasta nektarista. Alkoholittoman baarin voi ripustaa lähelle luonnonkukkia, mutta myös esimerkiksi omalle parvekkeelle.

Avaa materiaali

Hyönteishotellien rakennusohje

Tervetuloa hotellinpitäjäksi! Tiesitkö, että monet hyönteiset ovat katoamassa, sillä niiden luontaisia elinympäristöjä uhkaavat etenkin ilmastonmuutos ja kaupungistuminen? Espoon ympäristökeskus tarjoaa selkeät ohjeet kahden yksinkertaisen hyönteishotellin rakentamiseen ruo´oista tai puupölkystä. Aurinkoiselle paikalle ripustettavat asumukset voivat tarjota pesä- ja talvehtimispaikan ja turvaa monenlaisille hyönteisille paikoissa, joissa lahopuuta tai sopivia koloja on luontaisesti vähän.

Avaa materiaali

Monimuotoinen puutarha

Luonnon monimuotoisuus mahdollistaa sen, että elämän edellytykset maapallolla voidaan turvata myös tulevaisuudessa. Tällä tarkoitetaan elollisen luonnon monimuotoisuuden ylläpitämistä kaikkineen: sekä lajien sisäistä perinnöllistä muuntelua, eri lajien runsautta että elinympäristöjen monimuotoisuutta. Tässä artikkelissa monimuotoisuuden merkitystä tarkastellaan erityisesti ruoantuotannon ympäristöjen ja puutarhojen näkökulmasta. Vaikka ihmisten määrän kasvaessa viljelyyn tarvittavien alueiden määrä kasvaa ja eliöstö usein myös yksipuolistuu, on olemassa monia toimenpiteitä, joilla ruoantuotantoympäristöjen monimuotoisuutta voidaan turvata.

Avaa materiaali

YMPPI - Ympäristökasvatusta puutarhassa

YMPPI – Ympäristökasvatusta puutarhassa -materiaali tarjoaa lasten ja nuorten toimijoille laadukkaita ympäristökasvatusmalleja ja inspiroi kehittämään lisää toimintaa aiheen parissa. Materiaali esittelee kahdeksan näkökulmaa kestävään ruoantuotantoon ja puutarhanhoitoon. Kukin malli sisältää tietopaketin aiheesta, ohjeita käytännön puutarhatoimintaan, sekä ideoita teoreettiseen ja taiteelliseen työskentelyyn ja ilmiöpohjaisen oppimisen suunnitteluun. Klikkaa itseäsi kiinnostavaa mallia ja pistä sormet multaan!

Avaa materiaali

Lasten maapalloretki - päiväkotien matka ympäristöystävälliseen elämään

Lasten maapalloretki on alle kouluikäisille tarkoitettu ympäristötoimintaohjelma. Materiaali sisältää tehtäviä, joiden kautta lapset pääsevät itse toimimaan ympäristön hyväksi, sekä leikkejä, lauluja, pelejä ja tietoiskuja aiheisiin liittyen. Maapalloretki koostuu viidestä teemasta: jätteistä, vedestä, energiasta, hankinnoista ja ympäristöasioiden eteenpäin viemisestä. Jokaiselle teemalle on oma eläinoppaansa, joka johdattaa maapalloretkituokioihin.

Avaa materiaali

Pihareppu

”Pihareppu” on kokoelma tehtäviä ja tarvikkeita opetukseen koulun pihalla ja lähiympäristössä. Sisältää toiminnallista ja yhteisöllistä oppimista tukevia tehtäviä kieliin ja matematiikkaan, lähiympäristön tutkimista yhdistäen alakoulun eri oppiaineita.

Tehtävien kesto muutamasta minuutista pariin oppituntiin.
Aidot havainnot ja lähiympäristön tarjoamat materiaalit ovat pääosassa ja apuna käytetään yksinkertaisia tarvikkeita. Mallin avulla voit koota oman ulko-opetusrepun.

Suunniteltu alakouluille, sovellettavissa esikoulusta yläkouluun.
Kehitetty hyväksi havaituista harjoituksista Ulos oppimaan Kuopiossa –hankkeessa vuosina 2016-2018.

Avaa materiaali

Luontoleikkikortit varhaiskasvatukseen. Ilo kasvaa ulkona- hanke

Ilo kasvaa ulkona- hankkeessa tuotetut luontoleikkikortit ovat jatkumo #ULKOLUOKKA- leikkikorteille. Niitä on tarkoitus käyttää yhdessä upeiden lajikorttien kanssa (ulkoluokka.fi/materiaalit). Leikkikortteja voi hyödyntää monin eri tavoin varhaiskasvatuksen luontotoiminnassa. Lajikortit itsessään sopivat niin ohjattuun kuin vapaaseen leikkiin, kuvittamaan metsässä luettavia satuja sekä musiikkihetkiin. Lajikorttien kauniit kuvat houkuttelevat lapsia tutustumaan Suomen luonnon eläin- ja kasvilajeihin iloisella tavalla. Leikkien myötä lasten motoriset taidot sekä luontosuhde vahvistuvat ja vasun oppimisen alueet toteutuvat kuin huomaamatta!

Avaa materiaali