MATERIAALIPANKKI

Luonnon konserttisali

Luonnon konserttisali on tapahtumakonsepti, joka levittää luontotietoutta elävän musiikin, visuaalisen elämyksellisyyden, tarinallisuuden ja ympäristökasvatuksen keinoin.

Luonnon konserttisali-konseptin tavoitteena on esitellä luonnon monimuotoisuuden supersankareita kokonaisuutena, jossa päivällä järjestetään kohdelajin ympärille toiminnallisia tehtävärasteja. Illalla on luvassa tapahtuman kruunuksi näyttävä ja mieleenpainuva audiovisuaalinen lavateos, joka keskittyy kohdelajin elämään.

Luonnon konserttisali- tapahtumat järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran loppukesästä 2021 Kajaanissa ja Punkaharjulla, teemanaan luonnon monimuotoisuus ja erityisesti pölyttäjien merkitys. Ohjelman keskipisteessä oli kartanokimalainen, Bombus Hypnorum.

Materiaalit ja tallenteet löydät tästä repusta.

Materiaalin tiedot
Asiasanat ja luokitus

Luonnon konserttisali 2021: Bombus hypnorum4

Mikä olikaan Luonnon konserttisali? Tältä verkkosivulta löydät taustatiedot ja -materiaalit Luonnon konserttisalista, joka on alun perin latvialainen tapahtumakonsepti. Sen tavoite on esitellä luonnon monimuotoisuuden supersankareita kokonaisuutena, jossa päivällä järjestetään kohdelajin ympärille toiminnallisia tehtävärasteja. Illalla on luvassa tapahtuman kruunuksi näyttävä ja mieleenpainuva audiovisuaalinen lavateos, joka keskittyy kohdelajin elämään. Luonnon konserttisali- tapahtumat järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran loppukesästä 2021 Kajaanissa ja Punkaharjulla.
Kieli:
 • suomi
 • Metsähallitus
 • Metsähallitus / Luonnon konserttisalit
 

Luonnon konserttisali lyhytdokumentti

Miksi pölyttäjät ovat niin kovin tärkeitä ihmiselle ja ympäristöllemme? Miten voisimme auttaa pölyttäjiä? Katso Luonnon konserttisalista ja pölyttäjistä kertova lyhytdokumentti, niin pääset mukaan tieteen ja taiteen yhdistävälle opintomatkalle pölyttäjien maailmaan. Luonnon konserttisali -tapahtumissa tiede ja taide herättivät osallistujissa tunteen, jonka voimin he sukelsivat pölyttäjien maailmaan. Tunne auttaa myös tarttumaan toimeen pölyttäjien auttamiseksi. Luonnon konserttisali -tapahtumat elokuussa 2021 olivat uudenlainen keino lähestyä luontokatoa ja pölyttäjiä. Kahdessa tapahtumassa Kajaanissa ja Punkaharjulla järjestettiin yhden päivän aikana koko perheelle suunnattua ohjelmaa, jonka keskipiste oli kartanokimalainen, Bombus Hypnorum. Päivällä tapahtumaan osallistuvat tutustuivat kartanokimalaiseen ja pölyttäjiin erilaisten tehtävärastien avulla, illan pimennyttyä järjestettiin audiovisuaalinen lavateos.
Kieli:
 • suomi
 • Metsähallitus / Luonnon konserttisalit
 

Luonnon konserttisali esittää: Bombus hypnorum -esitys Punkaharjulla 28.8.2021

Antaudu luonnon inspiroimalle musiikille ja tanssille: Tervetuloa kartanokimalaisyhdyskunnan neljään vuodenaikaan, jossa tarina alkaa ja päättyy kartanokimalaiskuningattareen. Kuningatar perustaa yhdyskunnan ja selviytyy ainoana eloonjääneenä syksystä sekä talvesta – kunnes koittaa kevät ja uusi yhdyskunta näkee päivänvalon. Tämä audiovisuaalinen lavateos Bombus Hypnorum on esitetty Luonnon konserttisali -tapahtuman iltana Punkaharjulla metsämuseo Lustolla Suomen luonnon päivänä 28.8.2021
Kieli:
 • suomi
 • Metsähallitus / Luonnon konserttisalit
 

Bombus hypnorum - faktapaketti

Keitä pölyttäjät oikeastaan ovat? Miten mammutit liittyvät pölyttäjiin? Tässä faktapaketissa pääset tutustumaan perinneympäristöjen hoitoon, pölyttäjien ja laidunnuksen historiaan ja merkitykseen sekä opit, miten omassa ympäristössä ja pihalla voi ottaa pölyttäjät paremmin huomioon.
Kieli:
 • suomi
 • Metsähallitus / Luonnon konserttisalit
 

Kimalaiskimara7

Mikä kimalaisen saa täpinöihinsä? Missä kimalaiset ovat kehittyneet ja miksi ne pukeutuvat raitapukuun? Materiaali sisältää viisi ääninauhaa sekä kuvataidetehtävän. Ääninauhoja voi kuunnella yksitellen tai niistä voi rakentaa luontopolun QR-koodien avulla. Kuuntele ja selvitä, miten kimalaiset ovat kehittyneet vuorovaikutuksessa kasvien, saalistajien ja toisten pölyttäjien kanssa, miten kimalaiset viestivät ja oppivat toisiltaan tai millaista elämä kimalaisyhteiskunnassa on. Ääninauhoja voi hyödyntää johdantona eläinten väritykseen, viestintään, kilpailuun tai yhteistyön kehittymiseen. Kimalaiskimara-ääniluontopolku oli esillä myös vuoden 2021 Luonnon konserttisali -tapahtumassa (https://www.luontoon.fi/luonnonkonserttisali), jonka sankarilaji oli Bombus hypnorum eli kartanokimalainen.
Tekijä(t): Casková Michaela, Hirvonen Tiina Arjukka, Käppi Anu, Lindstedt-Kareksela Carita
Kieli:
 • englanti
 • suomi
 • Jyväskylän Yliopisto / Evoluutiopajat
 

Pelasta pörriäinen53

Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys, varsinkin, jos riittävän moni ottaa haasteen vastaan. Miten sinä haluat auttaa: Kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse laskuriin. Nappaa myös kuva meidän kaikkien iloksi, ja jaa se tunnisteella #pelastapörriäinen
Kieli:
 • suomi
 • YLE Luonto
 

Oma koti kullan kallis! Infoa pölyttäjistä sekä ötökkähotellien rakentamisesta

Kattava opus ötökkähotellien rakentamisesta sekä tietoa suomalaisista pölyttäjistä. Sisältää myös paljon linkkejä, joiden kautta voi tutkia lisää pölyttäjien elämää sekä Youtube-linkkejä. Soveltuu käytettäväksi esim. biologian ja puukäsityön etätunneilla!
Kieli:
 • suomi
 • Polku maaseudulle -hanke
 • Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU
 • Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KPEDU
 

Pörriäisjulisteet

Materiaaleihin kuuluu kaksi julistetta, joista voi opetella erottamaan raidalliset pörisijät toisistaan sekä kimalaisen lempikukkia.
Tekijä(t): Elgert Christina
Kieli:
 • suomi
 • Ötökkäakatemia