MATERIAALIPANKKI

Kestävyystoiminta

Erilaisia materiaalikokonaisuuksia eri ikätasoille teemalla Toiminta kestävän kehityksen edistämiseksi

Materiaalin tiedot
Asiasanat ja luokitus

Ruokavisa

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Ruokavisa koostuu oppimateriaalista, verkossa tehtävästä osaamiskilpailusta ja loppukilpailusta. Koko oppimateriaali löytyy osoitteesta www.ruokatieto.fi/ruokavisa ja osaamiskilpailu osoitteesta www.ruokavisa.fi, mistä löydät myös edellisten vuosien visat omien vastuutaitojen testaamista varten.
Kieli:
 • suomi
 • Ruokatieto Yhdistys ry
 

Kestävän elämän ja vastuullisen kuluttamisen oppimateriaali1

Kestävä elämä -podcastin ympärille rakennettu oppimateriaali pureutuu vastuullisuuden eri osa-alueisiin niin arkielämässä kuin liiketoiminnassa, etsien vastauksia siihen miten jokainen voi elää helposti kestävämmin. Niin etäopiskeluun kuin tuntimateriaaliksi sopiva kokonaisuus on suunnattu erityisesti 2. asteen opiskelijoille, ja se käsittää kysymyksiä sekä Kahoot-visailutehtäviä jokaisen jakson aihepiiriin liittyen. Kysymyksiä voi soveltaa vapaasti omaan tuntikehykseen sopivaksi. Tehtävät sopivat hyvin aineistoksi mm. useampia aineita yhdisteleviin kokonaisuuksiin ja ilmiöoppimiseen, yhteisen ja laaja-alaisen osaamisen oppimiseen.
Tekijä(t): Koskipahta Elina, Kolu Elska, Runonen Maria, Ovaska Jessica
Kieli:
 • suomi
 • Infine
 • Ostavastuullisesti.fi
 

Palapeli-tehtävä kiertotalousteemalla

Teemana kulutus ja kiertotalous. Hyvätahtoiset tekstiilinkierrätystavoitteet eivät aina päädy sinne missä me kuvitelmissamme haluamme niiden päätyvän. Eli uudelleen käyttöön niitä tarvitseville. Tehtävässä pohditaan eri näkökulmista tekstiilinkierrätyksen haasteita maailmanlaajuisesti.
Tekijä(t): Skaffari Jenni
Kieli:
 • suomi
 • Tampereen luontokoulu Korento
 

Muutosta ilmassa 360° -virtuaalikierros

Muutosta ilmassa 360° -virtuaalikierros, tutustu Luonnontieteellisen museon näyttelyyn etänä! Mukana myös koululaistehtäviä yläkouluun ja lukioon. Muutosta ilmassa - näyttely raottaa maapallon menneisyyttä ja kuljettaa katsojan läpi sen eri aikakausien sekä luo kuvan ihmisen roolista ympäristön muokkaajana. Kierros on kuvattu 360 ° -menetelmällä, joten matkan varrella voit pysähdellä ja tutustua näyttelyn yksityiskohtiin kaikkialla ympärilläsi. Lisäksi salien seinillä on erilaisia infopisteitä, joita napauttamalla saat lisätietoa näyttelyn teemoista. Liitteenä on kierrokseen liittyviä koululaistehtäviä yläkoululaisille ja lukiolaisille.
Tekijä(t): Granroth Anni, Liinamaa Markku, Huotari Essi, Hyvärinen Hasse, Hyvönen Hanna, Lassila Joose. Tekninen toteutus Mirador Oy.
Kieli:
 • englanti
 • suomi
 • ruotsi
 • Luonnontieteellinen keskusmuseo, LUOMUS