MATERIAALIPANKKI

Ruoka-aiheisia materiaaleja

Esimerkkejä ruoka-aiheisista materiaaleista MAPPA-palvelussa. Lisää löydät esimerkiksi hakemalla materiaaleista hakusanalla ruoka - ja rajaamalla sen jälkeen hakua.

Reppuun on kerätty materiaaleja seuraavista aihepiireistä:

- Ruokatieto ja aistit

- Kouluruokailu ja ruokahävikin minimointi

- Open ruokaopas (eri oppiaineiden näkökulma)

- Ruuan tuotanto ja ruuan reitti - puutarhakasvatus lasten ja nuorten kanssa

- Globaali ruoka, eettinen ruuan tuotanto ja vastuullinen kulutus

 

Repun julkaisija: Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry

Materiaalin tiedot
Asiasanat ja luokitus

Ruokavisa

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Ruokavisa koostuu oppimateriaalista, verkossa tehtävästä osaamiskilpailusta ja loppukilpailusta. Koko oppimateriaali löytyy osoitteesta www.ruokatieto.fi/ruokavisa ja osaamiskilpailu osoitteesta www.ruokavisa.fi, mistä löydät myös edellisten vuosien visat omien vastuutaitojen testaamista varten.
Kieli:
 • suomi
 • Ruokatieto Yhdistys ry
 

Aistien ruokamaailmaan! -opas kerhonohjaajalle

Aistien ruokamaailmaan! -kerhonohjaajan opas sisältää harjoituksia 13 kerhokerralle, joiden kesto on noin 90 minuuttia ja se pohjautuu Sapere-menetelmän mukaisiin aistiharjoitustehtäviin. Oppaan harjoitusten avulla oppilaat matkaavat ruoan maailmaan katsellen, haistellen, kuunnellen, tunnustellen, maistellen, tutkien, kokeillen ja itseään ilmaisten. Tavoitteena on, että lapsi omaksuu monipuolisen ruokavalion ja kasvaa rohkeaksi, itseään ilmaisevaksi ja tietoiseksi kuluttajaksi. Tehtäviä voi mukauttaa ikäryhmän mukaan.
Tekijä(t): Mikkola Hanna-Kaisa
Kieli:
 • suomi
 • ruotsi
 • Kehittämiskeskus Opinkirjo ry
 

Ruokatieto, opettajien materiaali

Sivusto sisältää paljon materiaalia ruokakasvatuksesta eri ikäisille varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.
Tekijä(t): Ruokatieto Yhdistys ry
Kieli:
 • suomi
 

Hävitetään meidän koulun hävikki -oppituntimateriaali

Materiaalin tarkoitus on edistää kestävien elämäntapojen kasvatusta 4.-8.-luokilla. Materiaali on peli, jossa on tieto-, pohdinta- ja tehtäväkortteja, joiden avulla opitaan ruokahävikistä ja ruan hiilijalanjäljestä. Pelin tavoite on pienentää kouluruokailun hiilijalanjälkeä. Materiaali on kehitetty ympäristöministeriön rahoituksella.

Koulun korjausopas

Koulun korjausoppaan verkkosivusto on avattu ja se valmistuu kokonaan syksyn 2021 aikana! Koulun korjausoppaan tarkoitus on tehdä koulustasi ilmastoystävällisempi. - Lukiolaiselle se on väline näyttää ja hankkia ilmasto-osaamista osana lukio-opintoja osaamismerkeillä – muuttaen samalla askel askeleelta koulua kestävämpään suuntaan. - Opettajalle opas tarjoaa opetukseen koulua korjaavia tehtäviä, mitkä toteuttavat samalla LOPS21:n laaja-alaisia tavoitteita. - Kouluyhteisölle Tiekartta-osio tuo työkaluja koulun muuttamiseksi vähähiiliseen suuntaan käyttäen koulua oppimisympäristönä sekä osallistaen yhteisöä. Tee-se-itse-mutta-yhdessä!
Tekijä(t): Ilmastonmuutos lukioihin! ja Ilmastolukiot -hankkeet
Kieli:
 • suomi
 • Oulun kaupunki, sivistys- ja kulttuuripalvelut
 

Saa syödä -sivusto1

Saa syödä -sivusto tarjoaa tietoa ruokahävikistä sekä vinkkejä kestäviin ruokavalintoihin ja ruokahävikin vähentämiseen. Liitteenä myös Hävikkiviikon ajankohtaisseminaarin esitykset.

Maistuva koulu - ideapankki2

Maistuvan koulun ideapankista löytyy noin 200 ruokakasvatusideaa – kokonaisia oppitunteja, pieniä tuokioita tai tehtäviä. Löydä vinkkejä kouluruokailun kehittämiseen, yhteistyön lisäämiseen ja vaikkapa kummitoimintaan.
Kieli:
 • englanti
 • suomi
 • Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
 

Ellan eväät: sesonkiruokaa

Videolla tutustutaan Ellan kanssa sesonkiruokaan. Esimerkiksi kotimaiset marjat ja sienet ovat ympäristön kannalta ulkomaisia tuontihedelmiä parempi vaihtoehto.
Kieli:
 • suomi
 • Ekokumppanit Oy / Ympäristötietokeskus Moreenia
 • Kuutiomedia
 

Ellan eväät: ruuan tähteet

Videolla tutustutaan Ellan kanssa ruuantähteiden uudelleen hyödyntämiseen. Hyödyntämällä ruuantähteet saat ympäristön ja oman taloutesi voimaan paremmin.
Kieli:
 • suomi
 • Ekokumppanit Oy / Ympäristötietokeskus Moreenia
 • Kuutiomedia
 

Open ruokaopas1

Open ruokaoppaassa tarkastellaan vastuullista ruokaa monista näkökulmista. Materiaali on tehty aineenopettajille opetus- ja kasvatustyön tueksi. Opas tarjoaa tietopaketin vastuullisen ruuan teemoihin 12 eri oppiaineen näkökulmasta sekä lisäksi runsaasti tehtäväideoita ja kuvamateriaalia. Aihetta käsitellään biologian, fysiikan, historian, katsomusaineiden, kemian, kotitalouden, kuvataiteen, maantieteen, matematiikan, terveystiedon, yhteiskuntaopin ja äidinkielen ja kirjallisuuden näkökulmista. Lämpimästi tervetuloa mukaan innostumaan vastuullisen ruuan teemoista!
Kieli:
 • suomi
 • Biologian ja maantieteen opettajien liitto, BMOL ry
 

Siemenestä kompostiin – ruoan elinkaari

Artikkeli käsittelee mm. seuraavia aihepiirejä: Mikä on ruokajärjestelmä? Entäpä ruuan reitti kuluttajalle? Jäte on jätettä vasta kaatopaikalla? Artikkeli sisältää myös tekemistä aiheen parissa sekä vinkkejä ilmiöoppimiseen.
Tekijä(t): Sipari Pinja
Kieli:
 • suomi
 • Puutarhakasvatus.fi
 

Kasva ja opi puutarhassa!

Käsikirja lasten ja nuorten kanssa toimiville, jotka haluavat ammentaa puutarhasta eväitä myönteiselle luontosuhteelle ja ilmastoystävälliseen kasviksilla herkutteluun! Oppia puutarhan perustamiseen ja hoitamiseen lasten ja nuorten kanssa. Ideoita puutarhaympäristöön luovan toiminnan lähteenä.
Tekijä(t): Pukema Anna, Länsipuro Janne
Kieli:
 • suomi
 • Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry
 

Maailma lautasella -ruokaopas1

Maailma lautasella ruokaopas esittelee ruokateemaa globaalista näkökulmasta ja antaa selkeitä vinkkejä vastuulliseen ruokailuun.

Global Meal - Globaali ruoka -tehtäväpaketti

Globaali ruoka -materiaalit on tehnyt osana Global Meal -vastamainontaa ruuasta -hankkeen materiaaleja tukemaan ruoka-aiheisen vastamainostyöpajan järjestämistä koulussa. Paketti toimii myös itsenäisenä kokonaisuutena ruuan globaalien vaikutusten käsittelemisessä. Paketti koostuu seuraavista osista: 1. Muistilista globaalin ruuantuotannon kysymyksiin 2. Suunnistusopas supermarkettiin -animaatiovideo sekä siihen liittyvä Kahoot-visa 3. Infografiikat (3kpl), joiden aiheina on suklaa, liha ja maissi, 4. Infografiikoihin liittyvä tehtäväpaketti oppilaille 5. Tehtäväpaketin tehtävien oikeat vastaukset
Tekijä(t): Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry
Kieli:
 • suomi
 • Biologian ja maantieteen opettajien liitto, BMOL ry
 

Eetin materiaalit ruoan tuotannosta ja vastuullisesta kuluttamisesta

Missä ja miten kaakaota tuotetaan? Mitä globaaleja vaikutuksia tuotannolla on ihmisoikeuksiin, ympäristöön ja ilmastoon? Miten voi kuluttaa vastuullisesti ja vaikuttaa kestävän tulevaisuuden puolesta? Eetti tarjoaa opetusmateriaaleja maailmankaupan oikeudenmukaisuudesta, vastuullisesta kuluttamisesta ja vaikuttamisesta. Eetin Ruoka-osiosta löytyy oppilaille suunnattuja itsetarkisteisia tehtäviä, jotka voi tehdä suoraan nettisivuilla. Opettaja voi koota ryhmälleen sopivan setin tai vetää työpajarungon diasarjan avulla kokonaisen oppitunnin.
Kieli:
 • suomi
 • Eettisen kaupan puolesta ry