MATERIAALIPANKKI

EDUWATER-hanke

EDUWATER-hankkeessa tuotetut materiaalit

testiversio

Repun julkaisija: Suomen ympäristökeskus SYKE

Materiaalin tiedot
Asiasanat ja luokitus

Virtuaalikuva: Hulevesien kulkeutuminen ja haitta-aineet

Virtuaalikuvasta voi tutkia hulevesien haitta-aineita ja niiden kulkeutumista vesistöön. Kuvan eri osia klikkaamalla voi selvittää tarkemmin eri haitta-aineita (roskat, kiintoaines, metallit, kemikaalit, ravinteet, öljyt) ja niiden päätymistä hulevesiin. Kuvan tutkiminen soveltuu nuorimmille oppilaille opettajajohtoisesti toteutettuna. Kuvaa voi tutkia sellaisenaan tai siihen liittyviä kysymyksiä löydät Hulevedet -oppimiskokonaisuuden PDF-oheismateriaalista sivulta 25.
Tekijä(t): Vesikko Ljudmila, Piirros: Erika Varkonyi
Kieli:
  • suomi
  • Suomen ympäristökeskus SYKE
 

Virtuaalikuva: Luonnonmukainen hulevesien hallinta

Virtuaalikuva hulevesien luonnonmukaisesta hallinnasta kaupunkialueella. Kuvan eri kohtia klikkaamalla aukeaa pieniä animaatioita erilaisista viherrakennelmista ja niiden vaikutuksista hulevesien kulkeutumiseen. Virtuaalikuvaan suunnattu tehtävä (yhdistä hulevesienhallintakeino ja kuva, suunnittele viherrakennelma ja pohdi miten se hyödyttää hulevesien hallinnassa) löytyy liitemateriaalien linkin takaa Hulevedet-oppimiskokonaisuudesta s.32-33 (mallivastauksineen ja openohjeineen) s.44-45 oppilaan versio.
Tekijä(t): SYKE, Kuva: Erika Varkonyi
Kieli:
  • suomi
  • Suomen ympäristökeskus SYKE
 

Tutki itse: roska ja mikromuovi

Video opastaa, miten voit itse tutkia lähiympäristösi mikromuovia. Video on tekstitetty suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Videoon liittyvän roskabingon ja tutkimuslomakkeen voit ladata liitemateriaaleista. Roskaantuminen ja mikromuovit -oppimiskokonaisuudessa lisää aiheeseen liittyviä tehtäviä.

Virtuaalikuva: Hulevesitulvien haitat

Virtuaalikuvassa hulevedet tulvivat kaduille erilaisista syistä. Kuvaa klikkaamalla aukeaa animaatioita tulvimisesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Hulevedet-oppimiskokonaisuudessa pieni tehtävä (alla) mallivastauksineen kuvaan liittyen s.33. Tutki virtuaalikuvaa: Mitä hulevesien tulvimisesta voi seurata? MALLIVASTAUS: • sadevesi tulvii kaduille ja jalkakäytävälle • jätevesien ylivuodot • vesi voi valua kellareihin ja parkkihalleihin

Hulevedet -oppimiskokonaisuus

Oppimiskokonaisuus tutustuttaa oppilaat hulevesiin ja innostaa havainnoimaan niiden vaikutusta ympäristöön. Oppimiskokonaisuus koostuu aihetta taustoittavista tietoteksteistä sekä ulkona toteutettavista tutkimus- ja toimintatehtävistä. Materiaaleihin on liitetty opettajan ohjeet ja mallivastaukset. Materiaalit on suunnattu erityisesti peruskoulun ala- ja yläkouluille, ja ne soveltuvat moneen eri oppilaineeseen (BI, GE, FY, KE, YH, AI, MA, KÄ, KU, LI) ja niistä voi koostaa vaikkapa koko koulun ilmiöviikon. Materiaalit soveltuvat käytettäväksi kokonaisuutena tai erillisinä tehtävinä. Tutkimustehtäviä: -Tutki hulevesiä: Mitä päätyy hulevesikaivoon? -Tutki lumen puhtautta -Tutki lähipuron tai -ojan virtausta Toimintaa ja liikuntaa: -Valokuvaa hulevesien kulkureittejä -Hulevesisuunnistus -Hulevesijumppa Virtuaalikuvia, lehtiartikkeli, maisemasuunnittelua, tarinointia...: -Tutki hulevesiä virtuaalikuvasta -Lehtiartikkeli: Hulevedet aiheuttivat kellarin tulvimisen -Suunnittele unelmiesi hulevesikoste
Tekijä(t): Mustonen Anna-Riina, Taitto: Erika Varkonyi
Kieli:
  • suomi
  • Suomen ympäristökeskus SYKE