MATERIAALIPANKKI

Tampereen luonnontieteellinen museo

Mitä luonnontieteellisessä museossa on? Miksi eliöitä säilötään kokoelmiin? Miten lajien kirjosta saadaan tietoa? Museorepussa videoita ja soveltavia tehtäviä luonnon monimuotoisuuden opetukseen.

Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmissa on yli 260 000 eläin-, kasvi- ja sieninäytettä, joista vanhimmat yltävät yli 150 vuoden taakse. Osa näistä kokoelmista on esillä museokeskus Vapriikin näyttelyssä, joka tutustuttaa kävijänsä Pirkanmaalaiseen luontoon. Nämä eliönäytteet kertovat monenlaista tarinaa luonnosta ja historiasta, ehkä myös tulevaisuudesta. 

Museoreppuun koottujen videoiden, tehtävämonisteiden ja pohdintatehtävien kautta voi lähteä soveltamaan ja syventämään luonnontieteellistä ajattelutapaa ja pääsee kokemaan luonnon monimuotoisuuden ihmettelyn iloa!

Repun julkaisija: Tampereen luonnontieteellinen museo

Materiaalin tiedot
Asiasanat ja luokitus

Apinasafari-pulmapeli2

Apinasafari-pakopeli on pulmatehtäviä sisältävä oppimiskokonaisuus, joka tutustuttaa pelaajat kädellisten kiehtovaan maailmaan. Peli on suunniteltu alakouluikäisille (3–6 luokka) ja kestää n. 10-20 minuuttia. Ilmainen peli toimii netissä ja sitä varten tarvitaan vain ipad/tabletti ja QR-koodilukija; peli ei vaadi kirjautumista. Pelin kautta voi lähteä syventämään luonnontieteellistä ajattelutapaa ja oppilaiden luontosuhdetta, ja peliin on myös liitetty oppilastehtävät ja valmiit vastaukset. Tehtävien ratkaisu edellyttää ongelmanratkaisu-, päättely- ja havainnointikykyä. Materiaali on tuotettu yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.
Tekijä(t): Joona Moberg, Riikka Elo, Tomi Kumpulainen
Kieli:
 • suomi
 • Tampereen luonnontieteellinen museo
 

Tietoiskut: Luontomyytinmurtajat-videot (30sek)

Luontomyytinmurtajat -videosarjassa esitellään ja murretaan luontoon liittyviä myyttejä. Videoilla (n.30sek) Tampereen luonnontieteellisen museon tutkijat antavat vastauksen yhteen yleiseen luontomyyttiin – onko myytti totta vai tarua? Videot sopivat vaikka aamunavauksiksi tai biologian tuntien orientaatiovideoiksi opetuksen kaikille tasoille. Videot ovat katsottavissa ao. linkeistä, jotka aukeavat Vapriikin avoimeen Facebookiin (ei vaadi kirjautumista). Videot löytyvät myös Vapriikin some-kanavilta (Facebook, Instagram, TikTok ja Youtube).

Opetusvideo: Laji.fi-portaali

Suomen lajitietokeskuksen Laji.fi-portaalissa voi tarkastella Suomen luonnossa esiintyviä lajeja. Lyhyellä videolla (kesto 3 min.) näytämme, miten voit tallentaa omia luontohavaintojasi sivustolle. Lisäksi annemme vinkkejä hakutyökaluista, joilla voit tarkastella oman lähiluontosi lajihavaintoja kartalla. Video sopii opetukseen kaikille kouluasteille, sekä taustamateriaaliksi Suomen luonnon monimuotoisuuden tarkasteluun ja tutkivaan oppimiseen.
Tekijä(t): Elo Riikka, Kumpulainen Tomi
Kieli:
 • suomi
 • Tampereen luonnontieteellinen museo
 

Opetusvideo: iNaturalist-sovellus1

iNaturalist-sovelluksella voi kätevästi tallentaa omia lajihavaintoja, joiden tunnistukseen palvelussa saa myös apua tekoälyltä, harrastajilta ja tutkijoilta. Lyhyellä videolla (kesto 5 min.) näytämme, miten voit tallentaa valokuvia ja lajihavaintojasi sovellukseen, sekä miten tekoälyä voi käyttää apuna lajintunnistuksessa. Video sopii opetukseen kaikille kouluasteille, sekä taustamateriaaliksi Suomen luonnon monimuotoisuuden tarkasteluun ja tutkivaan oppimiseen.
Tekijä(t): Elo Riikka, Kumpulainen Tomi
Kieli:
 • suomi
 • Tampereen luonnontieteellinen museo
 

Opetusvideot: Tietoiskuja

Luonnontieteellisen museon toiminnasta, kuten näyttelyistä, kokoelmista, tutkimuksesta, teemapäivistä ja lähiluonnosta, on tehty monipuolisia tietoisku-videoita, jotka ovat nähtävissä Vapriikin some-kanavilla (Facebook, Instagram, Twitter, Youtube). Nämä lyhyet (1-8 min) videot sopivat vaikka aamunavauksiksi tai biologian tuntien orientaatiovideoiksi opetuksen kaikille tasoille. Videot ovat katsottavissa ao. linkeistä, jotka aukeavat avoimeen Facebookiin (ei vaadi kirjautumista).
Tekijä(t): Elo Riikka, Kumpulainen Tomi
Kieli:
 • suomi
 • Tampereen luonnontieteellinen museo
 

Tehtävä: Luonnon luomaa

Luonnontieteellisestä kokoelma-aineistosta on koottu Finna-Luokkahuoneeseen aineistopaketit "Näyttelyn näyttämää" ja "Kokoelmien kertomaa". Aineisto sisältää valmiita pohdintatehtäviä ja keskustelua herättäviä valokuvia tutuista ja tuntemattomammista lajeista Suomen luonnosta ja muualta. Valokuvien ja pohdintatehtävien kautta voi lähteä syventämään luonnontieteellistä ajattelutapaa ja kertomaan tarinoita omista luontohavainnoista. Materiaali sopii kaikille kouluasteille ja pohdintatehtävät voi tehdä ryhmissä tai itsenäisesti. Materiaali on suomeksi ja ruotsiksi.
Tekijä(t): Elo Riikka, Kumpulainen Tomi
Kieli:
 • suomi
 • ruotsi
 • Tampereen luonnontieteellinen museo
 

Tehtävä: Minun luontomuseoni

Luonnontieteellisen museon näyttelyssä museokeskus Vapriikissa on useita dioraamoja eli maisemakuvaelmia, jotka ovat pysähtyneitä kuvauksia hetkistä luonnossa. Mitä sinä keksit kuvata luonnossa? Löydätkö biologisia ilmiöitä, kuten symbioosi ja ravintoketju, tai eri eliöryhmiä? Alla olevista linkeistä voit katsoa valokuvia museossa nähtävistä dioraamoista ja "Minun luontomuseoni" -tehtävämonisteen avulla voit ottaa itse vastaavia luontomaisemakuvia luonnossa.

Tehtävä: Koko luokan kokoelma

Luonnontieteellisissä museokokoelmissa säilytetään luonnosta kerättyjä eliönäytteitä, joista osa on hyvin vanhoja. Nykyään monien lajien (esim. rauhoitetut) keräämistä säädellään lailla ja jokamiehenoikeuksilla. Kokoelma- ja puiden siemenet -videot (kesto 8 ja 5 min.) esittelevät luonnontieteellisiä eliönäytteitä ja niiden keräämistä. Tehtävämonisteen avulla kerrataan jokamiehenoikeudet ja tehdään "Koko luokan kokoelma". Videot katsottavissa Vapriikin Facebook-sivulla (katsominen ei vaadi kirjautumista).
Tekijä(t): Elo Riikka, Kumpulainen Tomi
Kieli:
 • suomi
 • Tampereen luonnontieteellinen museo
 

Tehtävä: Täplä-ilveksen tarina

Museon kokoelmissa on täytettyjä eläimiä, kuten ilves nimeltään Täplä. Millainen laji on ilves? Missä ja milloin Täplä on elänyt? Miten eläimiä täytetään? Lyhyt video (kesto 3 min.) esittelee Täplä-ilveksen tarinan kautta luonnontieteellisiä kokoelma-aineistoja sekä lajiensuojelun historiaa ja tulevaisuutta. Video, sekä siihen liitetyt oppilastehtävät sopivat ala- ja yläkouluille. Materiaalissa myös opettajan mallivastaukset (linkki alla).
Tekijä(t): Elo Riikka, Kumpulainen Tomi
Kieli:
 • suomi
 • Tampereen luonnontieteellinen museo
 

Tehtävä: Tiedonhaku ja laji-laskut

Suomen luonnossa esiintyy yli 40 000 lajia. Kuinka paljon näistä on selkärankaisia? Entä selkärangattomia, kasveja tai sieniä? Lähdemateriaalin (s. 9-10) lajien lukumäärälistasta voi tehdä piirakka- tai pylväsdiagrammin, joiden avulla oppii hahmottamaan luonnon monimuotoisuutta, taksonomiaa ja systematiikkaa perustuen ajantasaiseen tietoon. Materiaali sopii myös matematiikan aiheeksi ja tehtävän voi tehdä taulukkolaskentaohjelmalla, kuten Excel (vaatii ohjelmalisenssin), Libre Office Calc (ilmainen ohjelma) tai Google Sheetillä (toimii netissä Google-tilillä, ilmainen). Tehtävän voi tehdä opettajan johdolla, itsenäisesti tai ryhmätyönä.
Tekijä(t): Elo Riikka, Kumpulainen Tomi
Kieli:
 • suomi
 • Tampereen luonnontieteellinen museo
 

Podcast: Luonnontutkimus Tampereella

Podcast-jaksossa tutkijat kertovat museolla tehtävästä tutkimuksesta ja uusimmista löydöksistä. Mitä on tapahtunut perhoslajeille? Millaisia uusia uutisia kuuluu puutiaistutkimuksesta? Mitä on DNA-viivakoodaus? Jakson voi kuunnella Vapriikin youtube-kanavalla (kesto 40 min.).
Tekijä(t): Elo Riikka, Kumpulainen Tomi
Kieli:
 • suomi
 • Tampereen luonnontieteellinen museo
 

Podcast: Luontoon – lähiympäristö tarjoaa elämyksiä ja hyvinvointia

Podcast-jaksossa museon tutkijat pohtivat, millaisia elämyksiä lähiluonto tarjoaa, ja mitä luonnossa voi harrastaa. Mitä luonnossa voi tehdä? Tarvitseeko luonnossa tehdä jotain, vai voiko vain olla? Mikä on iNaturalist? Jakson voi kuunnella Vapriikin youtube-kanavalla (kesto 40 min.).
Tekijä(t): Elo Riikka, Kumpulainen Tomi
Kieli:
 • suomi
 • Tampereen luonnontieteellinen museo
 

Luontotohtori-videot

Luontotohtori Tomi Kumpulaisen matkassa pääsee kurkistamaan museon hyönteis- ja selkärankaiskokoelmiin. Lyhyet videot (3-5 min) esittelevät luonnontieteellisen museon kokoelmien karttumista ja näytteiden säilymistä, sekä mielenkiintoisia tarinoita näytteiden taustalla. Videot löytyvät myös Vapriikin youtube-kanavalta.

Asiantuntijaluento: Lahopuun merkitys

Monet eliöt ovat riippuvaisia lahopuusta, jota lisäämällä voidaan tukea metsän ja myös kaupunkiympäristön monimuotoisuutta. Asiantuntijavideo (kesto 45min) sopii taustatiedoksi luonnon monimuotoisuuden, ekosysteemien ja ekotekojen opetukseen.
Tekijä(t): Kumpulainen Tomi
Kieli:
 • suomi
 • Tampereen luonnontieteellinen museo