MATERIAALIPANKKI

Vantaan ympäristökasvatusmateriaaleja

Vantaalla ja erityisesti vantaalaisille kasvattajille tehtyjä materiaaleja lähiluonnossa opettamiseen ja ympäristökasvatukseen. Osa materiaaleista on parempi tehdä Vantaalaisilla luontokohteilla vaikka ne sopivat myös omassa lähimetsässä toteutettavaksi.

Repun julkaisija: Noora Ilola

Materiaalin tiedot
Asiasanat ja luokitus

Luontoajanviete tehtäviä metsäretkille4

Vantaan lähiluonto-oppaat ovat tehneet ajanvietemateriaalia käytettäväksi jokaiselle luonnosta kiinnostuneelle. Ne on kehitetty silmällä pitäen Vantaan paikallista luontoa, mutta niistä saa iloa aivan jokainen, yksin tai ryhmässä. Kunkin materiaalin yhteydessä on käyttöohje. Materiaaleista löytyy mukavaa ajanvietettä sekä ulkona liikkumiseen että sisätiloihin. Jos ei siis aina huvita tai voi mennä ulos, luontoon saa silti yhteyden!
Tekijä(t): Lilleberg Tuomas, Eskelinen Iina
Kieli:
 • suomi
 • Noora Ilola
 

Vantaan top 10 ötökät1

Mikä onkaan tuttu möngertäjä pihamaalla, tai metsäpolulla? Millainen ötökkä todennäköisimmin tulee vastaan, jos alat tutkia pensaikkoja tarkemmin?Tässä tulee Vantaan ympäristökeskuksen lähiluonto-oppaiden määrittämät Vantaan TOP 10 ötökät! Ota nämä lajit haltuun ja tiedät sitten moikata ötökkää, kun se tulee vastaan Vantaan upeassa lähiluonnossa.
Tekijä(t): Lilleberg Tuomas
Kieli:
 • suomi
 • Noora Ilola
 

Soltorpin luontopolku ja Löytöretki metsään -kirja

Soltorpin luonnonsuojelualueelta Vantaan Hämeenkylässä löytyy Soltorpin toiminnallinen lasten luontopolku, joka johdattaa seikkailulle metsän salattuun elämään. Luontopolulta löytyy paljon tietoa metsän asukkaista, erityisesti ötököistä. Soltorpin luontopolun tehtävän on koottu Löytöretki metsään -kirjaan, jotta niitä voidaan toteuttaa muissakin luontokohteissa. Kirjan kokeile-osioita löytyy lisää vinkkejä.
Tekijä(t): Järvenpää Marja
Kieli:
 • englanti
 • suomi
 • ruotsi
 • Noora Ilola
 

Videot ja tehtäviä Vantaalaisista luontokohteista

Aina ei tarvitse kulkea kauas jylhiin maisemiin vaikuttavan luontokokemuksen saavuttamiseksi. Vantaa on täynnä jännittäviä ja kiehtovia luontokohteita ja osa niistä saattaa olla aivan kivenheittämän päässä sinusta. Seitsemästä vantaalaisesta luontokohteesta on tehty tutustmisvideot ja tehtävä paketti.
Tekijä(t): Lilleberg Tuomas, Eskelinen Iina
Kieli:
 • suomi
 • Noora Ilola
 

Tutkien ja toimien - Luma -oppiminen varhaiskasvatuksessa

Kokeileminen ja kehollinen toiminta ovat tärkeitä oppimisessa. Mitä pienempi lapsi on, sitä merkittävämpää on toiminnallisuus. Toiminnallisuuteen kuuluu koko kehon ja aistien käyttö oppimistilanteissa. Kokeilemalla lapsi kiinnostuu asioista ja osaa yhdistää havaintojaan aiempiin kokemuksiinsa. Käsitteiden merkitysten avaaminen ja toiminnan sanoittaminen ovat tärkeitä LUMA-oppimisessa ja -opetuksessa myös lasten sanavaraston laajentumisen näkökulmasta. Kuvien käyttö helpottaa käsitteiden ymmärtämistä. Tutkien ja toimien -malli tarjojaa kasvattajille viitekehyksen ja vinkkejä kasvattamisen kehittämiseen luma-teemoja painottaen.
Tekijä(t): Vantaan Kokeellinen oppimisympäristö Goes Metsä, Vantaan Luontokoulun ja Vantaalaisia päiväkoteja.
Kieli:
 • suomi
 • Noora Ilola
 • Vantaan luontokoulu
 

Leikki lähtee ulos2

Leikki lähtee ulos yhdistää tarinan maailmaan sekä motoristen taitojen että matemaattisten taitojen vahvistamisen. Leikki lähtee ulos -vinkkejä ja materiaalia voit käyttää ideoinnin apuna tarinallisen kokonaisuuden suunnitteluun päiväkotiryhmässä. .
Tekijä(t): Vantaan Kokeellinen oppimisympäristö Goes Metsä ja Lukunen -lumoudu lukemisesta -hankkeet sekä Vantaan liikkuvan päiväkodit toiminta.
Kieli:
 • suomi
 • Noora Ilola
 

Polku Tarinaan

Polku Tarinaan -materiaali sisältää viisi satumaista tarinakuvaa, joissa on kuvattu Suomen neljä vuodenaikaa, luontoa ja eläimiä. Jokaiseen tarinakuvaan liittyy viisi tehtäväkorttia, joiden avulla pääsette havainnoimaan, tutkimaan ja kokeilemaan erilaisia asioita luontoympäristössä. Polku Tarinaan -materiaali tukee varhaiskasvatussuunnitelman sekä esi- ja perusopetussuunnitelman keskeisten sisältöjen ja tavoitteiden toteuttamista. Tärkeintä materiaalin käytössä on se, mitä tekemisen aikana tapahtuu ajatusten, kokemusten ja vuorovaikutuksen tasolla sekä millaisia oivalluksia syntyy.
Tekijä(t): Hemilä Heli, Hiekkala Katri, Latva-Kyyny Marika, Mela Leena ja Lykantropia Haley (kuvitus). Tehty Tuusulan Eino & Leino -lukuhanke ja Vantaan Lukunen - Lumoudu lukemisesta sekä Kokeellinen oppimisympäristö goes metsä hankkeissa.
Kieli:
 • suomi
 • Noora Ilola