Takaisin hakuun

Espoon luonto

Lyhyt kuvaus
Luonnon monimuotoisuuden teemarepusta löytyy askartelu- ja rakenteluohjeita, retkeilyvinkkejä ja -tehtäviä sekä tiedot kahdesta lainattavasta näyttelystä.
Kuvaus

Espoo-päivänä ja Suomen luonnon päivänä elokuun viimeisenä lauantaina juhlistetaan Espoon luontoa! Päivien kunniaksi kokosimme luonnon monimuotoisuuden teemarepun, josta löydät luonnon monimuotoisuuden suojeluun ja rikkaan kaupunkiluonnon havainnointiin kannustavia luontotekoja niin kouluille, päiväkodeille kuin perheillekin.

Materiaalipankista löydät ohjeet muun muassa hyönteishotellin, perhosbaarin ja lahopuutarhan rakentamiseen. Lisäksi reppuun on koottu ideoita esimerkiksi talkoiden tai retkipäivän järjestämiseen sekä tietoa kahdesta näyttelystä, jotka ovat lainattavissa Villa Elfvikin luontotalosta. Iso osa materiaaleista soveltuu hyvin hyödynnettäväksi myös Espoon ulkopuolella.

Reppu ja sen materiaalit on koottu osana Espoon kaupungin Lumoudu kaupunkiluonnosta –teemavuotta, joka juhlistaa luonnon monimuotoisuutta ja tarjoaa kaupunkilaisille keinoja sen suojelemiseksi. 

Teemarepun materiaalit

Luontotekojen vinkkipankki

Espoon ympäristökeskuksen kokoama luontotekojen vinkkipankki esittelee hauskalla tavalla luonnon monimuotoisuuteen vaikuttavia valintoja ja tekoja niin pihapiirissä kuin arjessakin. Kuvaa ja ääntä sisältävää materiaalia voi hyödyntää esimerkiksi keskustelunavauksena tai vinkkipakettina oman ympäristön havainnointiin.

Avaa materiaali

Luontoteot ja -kohteet videoilla

Espoon ympäristökeskuksen Lumoudu kaupunkiluonnosta –soittolistalle kootut videot tarjoavat inspiraatiota ja opeteltavaa kaikenikäisille. Youtube-soittolistalta löytyvät muun muassa ohjeet perhosbaarin ja hyönteishotellin rakenteluun, vinkit villiyrttien ja sienien keräämiseen sekä tunnelmakuvia Espoon luontokohteista.

Linkki soittolistaan: https://www.youtube.com/watch?v=E1oypZg_hnw&list=PLjTNfyum-NKnNDknNzJQV75Vk-qehBPKK

Avaa materiaali

Lumoudu kaupunkiluonnosta -lainattava näyttely

Oletko koskaan ajatellut, että muovipullo voi kellua merissä 450 vuotta ennen kuin se hajoaa mikromuoviksi? Tai että liian kirkkaat ulkovalot sekoittavat yöeläinten aistit? Espoon ympäristökeskuksen näyttely kertoo luonnon monimuotoisuudesta ja esittelee luontotekoja, joiden avulla jokainen meistä voi auttaa luonnonkirjoa säilyttämään loistonsa.

Villa Elfvikin luontotalon kiertonäyttelyt on tarkoitettu lainattavaksi kouluille, kirjastoille, yhdistyksille ja muille yhteisöille. Näyttelyjen lainaaminen on ilmaista, mutta näyttelyjen lainaaja vastaa näyttelyn kuljetuskustannuksista.

Avaa materiaali

Elävät virtavedet -lainattava näyttely

Tiesitkö, että Espoonjoessa ja Mankinjoessa elää uhanalainen meritaimen? Tai että vettä läpäisemätön pinta vesistön valuma-alueella aiheuttaa muutoksia purouomissa? Nämä ja monta muuta kiinnostavaa tietoa löydät Elävät virtavedet – näyttelystä, joka on lainattavissa Villa Elfvikin luontotalolta.

Villa Elfvikin luontotalon kiertonäyttelyt on tarkoitettu lainattavaksi kouluille, kirjastoille, yhdistyksille ja muille yhteisöille. Näyttelyjen lainaaminen on ilmaista, mutta näyttelyjen lainaaja vastaa näyttelyn kuljetuskustannuksista.

Avaa materiaali

Hyönteishotellien rakennusohje

Tervetuloa hotellinpitäjäksi! Tiesitkö, että monet hyönteiset ovat katoamassa, sillä niiden luontaisia elinympäristöjä uhkaavat etenkin ilmastonmuutos ja kaupungistuminen? Espoon ympäristökeskus tarjoaa selkeät ohjeet kahden yksinkertaisen hyönteishotellin rakentamiseen ruo´oista tai puupölkystä. Aurinkoiselle paikalle ripustettavat asumukset voivat tarjota pesä- ja talvehtimispaikan ja turvaa monenlaisille hyönteisille paikoissa, joissa lahopuuta tai sopivia koloja on luontaisesti vähän.

Avaa materiaali

Perhosbaarin rakennusohje

Tervetuloa lumoutumaan pölyttäjistä! Espoon ympäristökeskus on koonnut yksinkertaiset ja selkeät ohjeet, joiden avulla perhosbaarin rakentaminen on helppoa. Perhosbaari rakennetaan lasipurkista, vaahtomuovista ja pölyttäjiä houkuttelevasta nektarista. Alkoholittoman baarin voi ripustaa lähelle luonnonkukkia, mutta myös esimerkiksi omalle parvekkeelle.

Avaa materiaali

Siilin talvipesän rakennusohje

Siili on Suomessa uhanalaistunut muun muassa liikenteen ja ympäristömyrkkyjen vaikutuksesta. Haasteita siilille aiheuttavat myös suojattomat pihat, ruuan niukka saatavuus ja leudot talvet, jotka sekoittavat sen vuosirytmin.

Voit auttaa siilejä rakentamalla sille oheisten ohjeiden avulla talvipesän, johon sen on turvallista vaipua horrostamaan. Siilinpesän rakentelu vaatii jonkin verran nikkarointitaitoja sekä esimerkiksi kierrätyslautaa. Pesälaatikko sijoitetaan hiljaiseen paikkaan mahdollisimman kauas kaduista, suojataan petoeläimiltä ja eristetään niin, ettei kosteutta pääse kertymään.

Avaa materiaali

Lahopuutarhan rakennusohje

Tiesitkö, että omassa puutarhassa tai pihassa voit auttaa monenlaisia eliöitä aina sienistä pieneliöihin ja lintuihin säästämällä lahopuuta? Lahopuuta voi hyödyntää pihassa monenlaisissa rakenteissa, esimerkiksi risuista ja oksista rakennetussa lahopuuaidassa tai istutuksin koristellussa lahopuutarhassa. Lahopuun hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana! Espoon ympäristökeskus on koonnut helpot ja selkeät ohjeet lahopuupölkyillä rajattavan kukkapenkin, maapuun ja lahopuupökkelön tekemiseen.

Avaa materiaali

Vastuullisen retkeilijän muistilista ja retkiaiheiset tehtävät

Luonnon hyvinvointi on jokaisen retkeilijän vastuulla. Espoon ympäristökeskuksen kokoamat ohjeet toimivat hyvänä muistilistana kaikille vastuullisille retkeilijöille ja sopivat tulostettavaksi esimerkiksi luokan seinälle. Muistilistan ohessa on muutamia tehtäviä kouluille tai perheille liittyen retkeilyyn, luonnon havainnointiin ja retkipäivän suunnitteluun. Tehtävät on mahdollista suorittaa yksittäin tai kokonaisuutena.

Tehtävä 1: luontobingo

Tehtävä 2: suunnittele kuvitteellinen retki

Tehtävä 3: oikein/väärin väittämät jokamiehenoikeuksista ja retkeilijän vastuusta

Avaa materiaali

Kotinurkilta kallioille - Espoon luontokohteet

Kotinurkilta kalliolle – Espoon luontokohteet – kirja on retkiopas Espoon luontoon! Kirjasta löytyvät lähes kaikki Espoon luonnon arvokohteet, kuten luonnonsuojelualueet, luonnonmuistomerkit, geologiset kohteet ja vanhat perinnemaisemat. Sen avulla perhe tai luokka voikin kiertää lähiympäristön kohteita tai suunnitella pidemmän retken. Luontokohteet löytyvät myös maksuttomasta Citynomadi-sovelluksesta ja nettisivulta osoitteesta https://citynomadi.com/route/b556abbf592162d21b533f87f81d7e61.

Espoon luontokohteita on esitelty myös videolla: https://www.youtube.com/watch?v=wKDvNipv0ek

Avaa materiaali

Talkoot luonnon monimuotoisuuden hyväksi

Osallistu talkootoimintaan järjestämällä omat talkoot tai tule mukaan kaupungin järjestämiin talkoisiin! Espoossa on monia eri talkoomuotoja, joiden avulla voit pitää huolta lähiluonnosta sekä tehdä lähiympäristöstäsi viihtyisämmän. Katso lisätiedot linkistä ja lähde rohkeasti mukaan! Monille talkoomuodoille sivustolta löytyvät valmiit, täytettävät julistepohjat, joiden avulla talkoita on helppo markkinoida. Roskatalkoot pitävät lähiympäristön siistinä ja jättipalsami sopii hyvin kitkettäväksi vaikka luokan tai harrasteryhmän kanssa.

Avaa materiaali