Takaisin hakuun

Kestävän elämäntavan reppu 2

Teemarepun julkaisija
Lyhyt kuvaus
Kestävän elämäntavan reppu yläkouluille, lukioille ja ammattikouluille. Kestävä elämäntapa on valintoja, vaikuttamista, pohdintaa ja osallistumista ja mitä vielä...? Nappaa tästä Kierrätyskeskuksen valikoidut vinkit opiskeluun. Materiaaleista löytyy paljon mm. videoita joita voidaan käsitellä yhdessä monella tapaa.

Teemarepun materiaalit

Vastuulliset vaatteet

Miten valita vastuullisia vaatteita?

Avaa materiaali

Onnea ostamatta: omista onnea

Video käsittelee ylikulutusta ja sen vaikutuksia maapalloomme. Esimerkiksi suosimalla aineettomia lahjoja voi pienentää ekologista selkäreppua. Rikkautta ei ole se, mitä omistamme, vaan se, mistä nautimme. Video on osa Onnea ostamatta -sarjaa: Tarinoita kohtuullisesta kuluttamisesta.

Avaa materiaali

Onnea ostamatta: pala luontoa

Tavaroiden valmistus ja kuljetus kuluttaa paljon luonnonvaroja. Lisäksi tavaroiden tuotannosta aiheutuu päästöjä ympäristöön. Miten luonto kestää liiallista tavaroiden tuotantoa ja kulutusta? Mitä ongelmia kulutuksesta aiheutuu? Miten itse voi pienentää omaa ekologista selkäreppuaan? Video kuuluu Onnea ostamatta -sarjaan: Tarinoita kohtuullisesta kuluttamisesta.

Avaa materiaali

Onnea ostamatta: vanhasta uutta

Tavaran käyttöiän loputtua, kannattaa miettiä saako siitä tehtyä jotain uutta tuunaamalla. Vinkkejä tuunaamiseen löytyy esimerkiksi Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen nettisivuilta. Video on osa Onnea ostamatta -sarjaa: Tarinoita kohtuullisesta kuluttamisesta.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: video
Tekijät Tuormaa Ismo, Vahtila Mika, Raitahila Raimo

Onnea ostamatta: kuin silloin ennen

Video käsittelee turhia ja tärkeitä tavaroita. MInkälaisia tavaroita ihmisillä oli ennen vanhaan kodeissaan? Tarvitsemmeko ja käytämmekö kaikkia kodeistamme löytyviä tavaroita? MIten voimme taistella turhaa rojua vastaan? Video on osa Onnea ostamatta -sarjaa: Tarinoita kohtuullisesta kuluttamisesta.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: video
Tekijät Tuormaa Ismo, Vahtila Mika, Raitahila Raimo

Onnea ostamatta: onnen eväät

Suomalaiset kuuluvat maailman onnellisimpien kansakuntien joukkoon. Mikä tekee meidät onnelliseksi? Vaikuttaako varallisuustaso onnellisuuteen? Tuovatko uudet tavarat ja trendikkäät vaatteet onnellisuutta? Video on osa Onnea ostamatta -sarjaa: Tarinoita kohtuullisesta kuluttamisesta.

Avaa materiaali

Onnea ostamatta: tavaroita, joilla on tarinoita

Videolla tutustutaan kierrätyskeskusten toimintaan. Kierrätyskeskuksesta voi löytää vaikkapa koko asunnon kalusteet edullisesti ja luontoa säästäen. Tavarat kiertoon, ei kaatopaikalle! Video on osa Onnea ostamatta -sarjaa: Tarinoita kohtuullisesta kuluttamisesta.

Avaa materiaali

Onnea ostamatta: rahat ja henki

Videolla perehdytään mainontaan, sen tarkoitukseen ja siihen liittyviin ongelmiin. Meille mainostetaan mielikuvien avulla jatkuvasti erilaisia tuotteita, niitä tarpeellisia mutta myös tarpeettomia. Missä menee kulutuksen raja? Minkälainen on hyvä tai huono mainos? Mitä tarkoittaa vastamainonta? Video on osa Onnea ostamatta -sarjaa: Tarinoita kohtuullisesta kuluttamisesta.

Avaa materiaali

Onnea ostamatta: sormus ja selkäreppu

Video käsittelee tuotteiden ekologista selkäreppua. Ekologinen selkäseppu kertoo, kuinka paljon luonnonvaroja tuotteen valmistaminen ja kuljettaminen on kuluttanut. Kuinka iso on esimerkiksi farkkujen tai kultasormuksen ekologinen selkäreppu? Paljonko keskiverto suomalainen kuluttaa vuodessa luonnonvaroja? Video on osa Onnea ostamatta -sarjaa: Tarinoita kohtuullisesta kuluttamisesta.

Avaa materiaali

Onnea ostamatta: talouden rattaat

Videolla käsitellään kulutustottumusten ja ostokäyttäytymisen vaikutuksia talouteen. Kaatuuko talous, jos ostamme vähemmän tavaraa ja teemme vähemmän töitä? Tuottaako tavaran haaliminen onnellisuutta ja hyvinvointia vai voisiko ostamattakin saavuttaa onnellisen elämän? Video on osa Onnea ostamatta -sarjaa: Tarinoita kohtuullisesta kuluttamisesta.

Avaa materiaali
picture_as_pdf

Samaan aikaan toisaalla - Tarinoita ja tehtäviä kestävän elämäntavan teemoista

Kirjasen kuusi tarinaa kertovat kuvitteellisesta Itämeren Kaupungista, jossa eletään öljykauden jälkeistä elämää. Kirjanen sisältää tietoa ja tehtäviä kestävän elämäntavan
teemoista sekä vihreästä kaupunkisuunnittelusta ja sitä voikin käyttää kestävän elämäntavan ideoiden lähteenä ja ympäristökysymysten pohtimisen virikkeenä. Eniten materiaalista saa irti, jos tutustuu myös lainattavaan näyttelyyn ja tarinavideoihin. Suomenkielisestä kirjasesta on COBWEB-hankkeessa otettu pieni painos, sitä voi tilata Ympäristökoulu Polulta.

Avaa materiaali

Samaan aikaan toisaalla: arjen unelmat

Video kertoo Kallesta ja Liisasta. Kallella riittää töitä, kun Itämeren Kaupunkiin istutetaan puita. perheonnikin kukoistaa, mutta puhelu pankista saa miehen hermot kiristymään. Miten eletään kaupungissa, jossa on otettu käyttöön kokonaisälyllinen järjestelmä, eli kaikessa päätöksenteossa otetaan huomioon ihmisen ja luonnon hyvinvointi. Video on osa näyttelyä, jonka toteutukseen COBWEB-hankkeessa on saatu tukea EU:n Interreg IVA Central Baltic -ohjelmasta.

Avaa materiaali

Samaan aikaan toisaalla: myrkyllinen aikamatka

Video vie katsojan Ellan ja johnnyn kanssa keskelle takavuosien kätkemisoperaatiota. Heidän opettajallaan rafulla ja maagisella kirjalla on osuutensa seikkailussa. Millaisia olivat ympäristömme myrkylliset ongelmat ennen, ja millaisia ne ovat nykyään? Video on osa näyttelyä, jonka toteutukseen COBWEB-hankkeessa on saatu tukea EU:n Interreg IVA Central Baltic -ohjelmasta.

Avaa materiaali

Samaan aikaan toisaalla: iloinen paluu

Video tutustuttaa meidät Säde Toivoseen, Railiin ja Jussiin, jotka eivät ole vuosiin tavanneet toisiaan. Itämeren Kaupungissa on oivallettu, että luonnon monimuotoisuudella ja ihmisen henkisellä hyvinvoinnilla on selkeä yhteys. Miten eletään kaupungissa, jossa on otettu käyttöön kokonaisälyllinen järjestelmä, eli kaikessa päätöksenteossa otetaan huomioon ihmisen ja luonnon hyvinvointi. Video on osa näyttelyä, jonka toteutukseen COBWEB-hankkeessa on saatu tukea EU:n Interreg IVA Central Baltic -ohjelmasta.

Avaa materiaali

Samaan aikaan toisaalla: diilerin blues

Videolla tutustutaan diileriin, joka on taitava luomaan ihmisille turhien tavaroiden tarpeita. Kuinka Diilerille käy, kun yhä useammat ihmiset arvostavat kohtuullista elämäntapaa? Miten eletään kaupungissa, jossa on otettu käyttöön kokonaisälyllinen järjestelmä, eli kaikessa päätöksenteossa otetaan huomioon ihmisen ja luonnon hyvinvointi. Video on osa näyttelyä, jonka toteutukseen COBWEB-hankkeessa on saatu tukea EU:n Interreg IVA Central Baltic -ohjelmasta.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: video
Tekijät Soulanto Marjo, Rintala Elsa, von Boehm Mari, Kytö Jussi

Samaan aikaan toisaalla: energian hinta?

Video kertoo tutkija Ingridistä, joka aikoo kertoa energiakokouksessa jännittäviä uutisia. Mutta pilaako rosvokopla hänen suunnitelmansa? Miten eletään kaupungissa, jossa on otettu käyttöön kokonaisälyllinen järjestelmä, eli kaikessa päätöksenteossa otetaan huomioon ihmisen ja luonnon hyvinvointi. Video on osa näyttelyä, jonka toteutukseen COBWEB-hankkeessa on saatu tukea EU:n Interreg IVA Central Baltic -ohjelmasta.

Avaa materiaali

Samaan aikaan toisaalla: tunteita ja tyrskyjä

Tunteita ja tyrskyjä video kertoo Annasta ja Karlssonista. Anna auttaa työssään ilmastopakolaisia, Karlsson trokaa hämäräbisneksessä. Onko heidän rakkaudellaan toivoa? Miten eletään kaupungissa, jossa on otettu käyttöön kokonaisälyllinen järjestelmä, eli kaikessa päätöksenteossa otetaan huomioon ihmisen ja luonnon hyvinvointi. Video on osa näyttelyä, jonka toteutukseen COBWEB-hankkeessa on saatu tukea EU:n Interreg IVA Central Baltic -ohjelmasta.

Avaa materiaali