Niityillä liikkuu kesällä lukuisasti pölyttäjiä, joita kukkien tuoksu houkuttelee. Pölyttäjät imevät kukista ravintoa, ja samalla levittävät siitepölyä kukasta kukkaan. Tämä varmistaa kukkaloiston myös seuraavana kesänä. Perustuu ohjelmaan: Ekolokero.
Tietoa tuhatjalkaisista. Tuhatjalkaiset kuuluvat niveljalkaisten pääjaksoon. Suomessa niitä esiintyy noin 50 lajia, koko maailmassa lajeja lasketaan olevan noin 13000. Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu.
Niin sanottu mesikaste on kirvojen ja eräiden muiden hyönteisten sokeripitoista ulostetta. Kirvat erittävät sitä peräpäästään suurina pisaroina. Mesikaste on muurahaisten suurta herkkua, ja muurahaiset pitävätkin kirvoja kuin kotieläiminään. Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu.
Tietoa kukkakärpäsistä. Ne ovat taitavia lentäjiä, tekevät nopeita pyrähdyksiä eri suuntiin ja pystyvät jopa pysymään ilmassa paikoillaan. Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu.
Tietoa muurahaisista ja niiden elämästä. Muurahaiset elävät kehittyneissä yhdyskunnissa, joissa kaikilla asukkailla on oma tehtävänsä. Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu.
Filmissä seurataan muurahaistyttö Sennan seikkailuja havumetsässä. Metsä on valtava, ja siellä on paljon puita, mutta Sennaa ei pelota. Se tuntee joka kolon ja paikan. Lisäksi kurkistetaan, kuinka palokärki, pyy ja sinisiipi viihtyvät puiden lomassa. Filmi on täynnä jännitystä ja kertoo kekomuurahaisen elämästä syvällä metsän uumenissa. Kesto 16 min. Tuotanto: Passer Media
Eläinten esiinmarssi esittelee Pohjolan eläimiä korennoista karhuihin ja majavasta muurahaisiin. Sarja tutustuttaa luonnossa elävien eläinten touhuihin ruohonjuuritasolla. Se näyttää, millaisia pesiä eläimet tekevät, miten ne lentävät, tekevät työtä ja mitä ne mieluiten syövät.
Upeasti kuvitetussa sadussa Olli Oravainen tapaa Mari Muurahaisen. Tarina koostuu neljästä osasta, joissa tutustutaan mm. hyönteisiin, muurahaisten yhteiskuntaan ja pesään sekä elinkaareen. Satu on luettavissa internetissä ja lisäksi koko aineisto sekä siihen liittyvä värityskirja ovat saatavilla tulostettavina pdf- ja word -versiona.
Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys, varsinkin, jos riittävän moni ottaa haasteen vastaan. Miten sinä haluat auttaa: Kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse laskuriin. Nappaa myös kuva meidän kaikkien iloksi, ja jaa se tunnisteella #pelastapörriäinen
Luonto-Liiton Kevätseurannassa tutkitaan kevään edistymistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Täältä löydät myös lasten oman kevätseurantakortin.
Kattava opus ötökkähotellien rakentamisesta sekä tietoa suomalaisista pölyttäjistä. Sisältää myös paljon linkkejä, joiden kautta voi tutkia lisää pölyttäjien elämää sekä Youtube-linkkejä.
Soveltuu käytettäväksi esim. biologian ja puukäsityön etätunneilla!
Itä-Suomen yliopiston Kasvatus kestävään tulevaisuuteen -kurssin projektityö keväällä 2015 yhteistyössä Botanian ystävät ry:n kanssa (EASE ry vain jakajana). Opetusmateriaaliksi tuotettu video käsittelee Joensuussa sijaitsevan Botanian kasvitieteellisen puutarhan ja trooppisen perhospuutarhan perhosia ja perhosten elinkiertoa.
Tekijä(t): Sonja Nyrönen, Emmi Nylund, Miikka Paananen, Matti Paalanen, Heini Pakarinen, Hannu Partanen, Mirka Partanen, Sini Oksman, Janne Ojala
Video kertoo selkärangattomista eläimistä, joista suurin osa on hyönteisiä. Niillä on luonnossa suuri merkitys, vaikka kaikista me ihmiset emme niin välitäkään. Perustuu ohjelmaan: Ekolokero.
Tietoa hyttysistä. Mitä haittaa on hyttysten läiskimisestä tai entä vaikuttaako ihmisen veriryhmä, vaatetus ja perimä alttiuteen joutua hyttysten kohteeksi?
Hoitamaton pihapiiri kihisee elämää. Kivien ja oksien alla vilisee monenlaisia pikku otuksia, joista monet ovat hyödyllisiä, mutta toiset taas varsinaisia kiusanhenkiä. Perustuu ohjelmaan: Ekolokero.