Myöhään syksyllä sienestäjän katse tähyilee usein herkullisia suppilovahveroita, joita voi löytää aina lumen tuloon asti. Perustuu ohjelmiin: Riston luontokoulu ja Luonto lähellä (Procam Oy)
Limasienet eivät nimestään huolimatta oikeastaan ole sieniä. Eivät myöskään kasveja tai eläimiä. Limasienillä on itiöpesäkkeet kuten sienillä. Ne kuitenkin ryömivät, joka ei ole sienille tyypillistä. Perustuu ohjelmaan: Minna Pyykön maailma.
Sienillä on suuri merkitys luonnon kiertokulussa. Suuri osa sienistä toimii lahottajina. Ne elävät lahoavalla tai mätänevällä kasvualustalla ja ovat bakteerien ohella tärkeimpiä orgaanisen aineksen hajottajia luonnossa. Perustuu ohjelmaan: Ekolokero
Videolla tutustutaan Ellan kanssa sesonkiruokaan. Esimerkiksi kotimaiset marjat ja sienet ovat ympäristön kannalta ulkomaisia tuontihedelmiä parempi vaihtoehto.
Korttisarjat esittelevät yhteensä 60 tyypillistä metsälajia tai lajiryhmää valokuvin ja tekstein. Tekstit ovat sekä suomeksi että ruotsiksi. Kortteja voi tulostaa ja laminoida ja ottaa mukaan metsäretkille. Materiaali on vapaasti käytettävissä opetukseen.
Lajikortit on tehty tueksi lajiopetukseen ja toiminnalliseen ulkona oppimiseen. Lajikorttitehtäviä löytyy ulkoluokka.fi sivuilta materiaalit-osiosta. Korttien kuvat ovat piirtäneet Milja Laine ja Laila Nevakivi.
Tekijä(t): Meri Elonheimo, Anna Kettunen, Aulikki Laine
Tästä löytyy ladattavia metsälajikortteja (pdf) seuraavista sarjoista:
Jäkälät ja sammalet
Kasvit
Linnut
Sienet
Ötökät
Korttisarjat esittelevät yhteensä 60 tyypillistä metsälajia tai lajiryhmää valokuvin ja tekstein. Tekstit ovat sekä suomeksi että ruotsiksi. Kortteja voi tulostaa ja laminoida ja ottaa mukaan metsäretkille. Materiaali on vapaasti käytettävissä opetukseen. Materiaali sijaitsee Metsähallituksen julkaisut -palvelimella (julkaisut.metsa.fi).