Kevätreppuun on koottu aineistoja, jotka sisältävät etäopiskeluun soveltuvia materiaaleja: tehtäviä, videoita sekä luontotietoutta. Päivitetty 9.4.2020.
Sivustolle on koottu kaikki Ekolokero-ohjelman Luonto herää kevääseen- jaksot. Suolle, sammakkolammelle vai saaristoon? Kevät keikkuen tulevi, mutta mitkä lajit ehtivät ensin? Tutustu Suomen keväiseen luontoon.
Tämän esityksen avulla voitte tutustua 28 yleiseen lintulajiin ja järjestää vaikka pienen tunnistuskilpailun. Kustakin linnusta on kaksi diaa - ensin pelkkä kuva, sitten kuva, nimi ja tietoisku. Esitys on osa Lasten lintuviikko -tapahtuman materiaaleja.
Vuodenajat on jännittävä neliosainen filmisarja Ella-oravasta, joka tarkkailee luontoa ja elinympäristöään. Ensimmäisessä jaksossa kevät on saapunut Pohjolaan, Ellan asuinalueelle. Lumi sulaa, karhu etsii ravintoa talviunien jälkeen, ja koirasmetso laulaa kovaäänisesti. Mutta miksi meillä on neljä vuodenaikaa? Entä miten eläimet ja kasvit selviytyvät niiden aiheuttamista muutoksista? Se selviää filmisarjan aikana. Kesto: 13 minuuttia. Tuotanto: Passer Media.
Koulujen siirryttyä etäopetukseen koronaepidemian takia, Haltian luontokoulu tarjoa opettajille vinkkejä, tehtäviä ja valmiita materiaaleja etäopetukseen luontokoulun teemojen mukaisesti. Tehtävien kohderyhmä on 5.-9.-luokat.
Retkeilytaitoihin liittyviä materiaaleja löytyy mm. jokamiehenoikeuksista, retkieväistä, kerrospukeutumisesta ja karttamerkeistä.
Metsäluontoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyen löytyy materiaaleja mm. keväthavainnoinnista, puulajeista, luontopoluista, lahopuista ja ötököistä.
Lintujen kevääseen liittyen löytyy materiaaleja muun mm. lintujen laulusta, pesinnästä ja muutosta.
Tekijä(t): Suomen luontokeskus Haltian luontokasvattajat
Metsävisan kysymyslomakkeet ja oikeat vastaukset vuodelta 2000 lähtien. Metsävisa on Suomen Metsäyhdistyksen sekä Biologian ja maantieteen opettajien liiton järjestämä valtakunnallinen metsätietokilpailu 7.-9. luokkalaisille.
A5-kokoiset tehtäväkortit esittelevät hyvin selkeiden kuvien ja tekstin avulla Suomen yleisimpiä puulajeja: tunnistusvinkit ja muuta biologista tietoa, puulajin käyttökohteita sekä eri puulajeihin liittyvää kulttuuriperinnettä, uskomuksia ja sananlaskuja. Mukana vinkkikortti kasvupaikkojen tunnistamiseen, puun rakennetta, paksuus- ja pituuskasvua esittelevät kortit sekä aiheisiin liittyviä tehtäviä ja leikkejä. Korteista löytyvät seuraavat lajit: mänty, kuusi, kataja, rauduskoivu, hieskoivu, tervaleppä, harmaaleppä, haapa, pihlaja, raita, vaahtera ja tammi.
Kortit voi tulostaa maksutta käyttöön
Filmissä seurataan muurahaistyttö Sennan seikkailuja havumetsässä. Metsä on valtava, ja siellä on paljon puita, mutta Sennaa ei pelota. Se tuntee joka kolon ja paikan. Lisäksi kurkistetaan, kuinka palokärki, pyy ja sinisiipi viihtyvät puiden lomassa. Filmi on täynnä jännitystä ja kertoo kekomuurahaisen elämästä syvällä metsän uumenissa. Kesto 16 min. Tuotanto: Passer Media
Luonto-Liiton Kevätseurannassa tutkitaan kevään edistymistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Täältä löydät myös lasten oman kevätseurantakortin.
Esityksessä käydään läpi erilaisia lintujen pesinnän merkkejä, joita jokainen voi lintuja tarkkaillessaan huomata, vaikkei tunnistaisi lajejakaan. Miksi lintu kantaa matoa nokassaan? Esitys on osa Lasten lintuviikko -tapahtuman materiaaleja. Esitykseen tutustumisen jälkeen voidaan lähteä ulos havainnoimaan!
Kevätbingon tavoitteena on keväisen luonnon havainnointi paikasta riippumatta ja lasten saaminen ulos luontoon. Kevätbingon isompi versio soveltuu kaiken ikäisille. Sen voi tehdä itsenäisesti etätyöskentelyssä tai ohjatusti aikuisen kanssa. Bingossa pyritään "täyttämään" kaikki ruudut. Bingon voi tulostaa tai sitä voi pelata suoraan kännykän ruudulta katsomalla etsittävät kohdat. Haluttaessa kuvankäsittelyohjelmilla voi piirtää rastin oikean ruudun kohdalle.
Kevätbingon tavoitteena on keväisen luonnon havainnointi paikasta riippumatta ja lasten saaminen ulos luontoon. Kevätbingon pienempi versio soveltuu päiväkoti-ikäisille sekä alku- ja erityisopetuksen oppilaille. Sen voi tehdä itsenäisesti etätyöskentelyssä tai ohjatusti aikuisen kanssa. Bingossa pyritään "täyttämään" kaikki ruudut. Bingon voi tulostaa tai sitä voi pelata suoraan kännykän ruudulta katsomalla etsittävät kohdat. Haluttaessa kuvankäsittelyohjelmilla voi piirtää rastin oikean ruudun kohdalle.