Ohjeita sivuston käyttöön

MAPPAsta löydät yli tuhat materiaalia ulkona oppimiseen, ympäristökasvatukseen ja kestävän elämäntavan opettamiseen eri ikäryhmille ja useisiin eri käyttötarkoituksiin. Materiaaleja voi hakea hakusanalla tai selata esimerkiksi aiheen tai suosittujen hakujen mukaan. Käytä myös rajausominaisuutta hakutuloksesi parantamiseksi!

MAPPA.fi on materiaalipankki, josta löydät materiaalit eri ikäryhmille ja useisiin eri käyttötarkoituksiin. Materiaaleja voi hakea hakusanalla tai selata esimerkiksi aiheen, oppiaineen tai suosittujen hakujen mukaan. Käytä myös MAPPAn rajausominaisuutta hakutuloksesi parantamiseksi!

Voit myös jakaa omia materiaalejasi tilaamalla käyttäjätunnuksen. MAPPAssa on jo yli 200 materiaalien tuottajaa. Uudet materiaalit ja vanhojen materiaalien päivitykset ovat aina tervetulleita: materiaalipankin sisältö säilyy näin mahdollisimman kattavana ja käyttäjäkunnan tarpeita vastaavana. Voit myös antaa vinkkejä uusista materiaaleista.

Jokainen materiaalin tuottaja vastaa itse aineistonsa oikeellisuudesta. MAPPAssa olevat materiaalit on pääsääntöisesti tarkoitettu opetus-, kasvatus- ja nuorisotyöhön. Kaupallinen käyttö ilman tekijän lupaa on kielletty.

MAPPAa ylläpitää Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry.

MAPPA FAQ

Miten MAPPAa käytetään?

MAPPAn käyttäminen on helppoa: Useimmiten löydät etsimäsi perushaulla kirjoittamalla etsimäsi aiheen hakusanaksi ja painamalla keltaista HAE-nappulaa. Kokeile myös tarkennettua hakua tai kokeile löytäisitkö etsimäsi selaamalla aihepiirin mukaan. Suosituimmat ja ajankohtaisimmat aiheet löytyvät etusivulta sanapilvestä. Hakutulosta klikkaamalla saat materiaalin tarkemmat tiedot sekä linkin varsinaiseen aineistoon.

Jos olet epävarma missä sanamuodossa hakemasi termi esiintyy, käytä katkaisumerkkiä *, esimerkiksi haku muurahai* täsmää sekä sanaan muurahainen että muurahaiset.

Kun syötät useita hakusanoja, haku etsii kaikki materiaalit joiden kuvauksessa esiintyy joku hakusanoista.
Esimerkiksi haku kissa koira palauttaa kaikki tulokset joissa esiintyy joko kissa tai koira tai molemmat näistä sanoista.

Käyttämällä hakusanan edessä merkkejä + tai - voit täsmentää hakukriteeriä:
+kissa +koira tuloksissa esiintyvät molemmat sanat
+kissa -koira tuloksissa esiintyy kissa mutta ei koira

Sain valtavan määrän hakutuloksia! Miten valitsen niistä ryhmälleni sopivimmat?

Hakutulokset tulevat näkyviin listana. Haun jälkeen tuloksia on mahdollista suodattaa erilaisilla rajausehdoilla tai muuttaa järjestystä.

Rajausehdot löytyvät hakutulossivun oikeasta reunasta. Kunkin rajausehdon yhteydessä näkyy suluissa kyseisellä rajauksella löytyvä osumien määrä. "Järjestä tulokset" -valikon avulla hakutulokset voi järjestää esimerkiksi relevanssin (oletus) tai julkaisuajankohdan mukaan.

Miten saan tietoa uusimmista ja ajankohtaisimmista MAPPAn materiaaleista?

Seuraa MAPPAa sosiaalisen median kanavissa:

Facebook: @materiaalipankki

Instagram: @haeMAPPAsta

Twitter: @haeMAPPAsta

Mihin löytämiäni materiaaleja saa käyttää? Ovatko kaikki materiaalit ilmaisia?

MAPPAn materiaalit ovat pääsääntöisesti ilmaisia ja tarkoitettu käytettäväksi opetus-, kasvatus- ja nuorisotyössä. Materiaalien julkaiseminen tai kaupallinen käyttö ilman tekijän lupaa on kielletty. MAPPAssa on myös joitakin maksullisia materiaaleja ja jotkut materiaalit edellyttävät rekisteröitymistä kyseiseen palveluun tai materiaalien käyttöä on muutoin rajattu tietylle käyttäjäryhmälle .

Miten MAPPAn materiaalien laatu varmistetaan?

Vain rekisteröityneet ja kirjautuneet henkilöt voivat lisätä materiaaleja MAPPAan. Rekisteröitymistä pyydetään epäasiallisen materiaalin välttämiseksi ja materiaalien laadun varmistamiseksi.

Jokainen materiaalin tuottaja vastaa aineistonsa oikeellisuudesta, eikä MAPPAn ylläpitäjä tarkista kaikkia aineistoja. Tarvittaessa voit ilmoittaa epäasiallisesta aineistosta ylläpitoon -painikkeella. Pyrimme reagoimaan ilmoituksiin nopeasti ja tarvittaessa poistamaan epäasiallisia materiaaleja. Materiaalin hakijan kannattaa varmistaa hakemansa materiaalin alkuperä ja luotettavuus sekä arvioida sen sopivuutta haluttuun käyttötarkoitukseen.

Mistä MAPPAn materiaalit ovat peräisin?

Rakennamme MAPPA-materiaalipankkia yhdessä. MAPPAssa on nyt jo yli 200 tuottajatahon materiaaleja. Tuottajatahot ovat ympäristökasvatusta, ulkona oppimista tai kestävyyskasvatusta edistäviä järjestöjä, yrityksiä, julkisen hallinnon organisaatioita tai yksittäisiä opettajia ja kasvattajia ja muita asiasta kiinnostuneita. Uudet materiaalit ja vanhojen materiaalien päivitykset ovat aina tervetulleita: materiaalipankin sisältö säilyy näin mahdollisimman kattavana ja käyttäjäkunnan tarpeita vastaavana. Voit myös antaa ylläpidolle vinkkejä uusista materiaaleista.

Kuka hallinnoi ja rahoittaa MAPPAa?

MAPPA-materiaalipankki kehitettiin vuosina 2013—2016 Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämän ympäristökasvatuksen hankeavustuksen turvin. Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry hallinnoi ja kehittää portaalia nyt Opetusministeriön perusrahoituksella.

Tarvitsenko käyttäjätunnuksen?

Yleensä käyttäjätunnusta ei tarvita: voit aina hakea materiaaleja kirjautumatta palveluun.

Milloin käyttäjätunnusta tarvitaan?

Käyttäjätunnus tarvitaan, mikäli olet lisäämässä oman tai edustamasi tahon materiaalin MAPPAan. Kirjautumalla samoilla tunnuksilla uudestaan, voit myöhemmin palata palveluun ja tarkastella ja muokata materiaalisi tietoja.

Haluaisin lisätä materiaalin MAPPAan. Miten se käytännössä tapahtuu?

Rekisteröidy palvelun käyttäjäksi. Käyttäjätunnuksen saatuasi kirjaudu palveluun sivuston oikeasta ylälaidasta. Kirjautumisen jälkeen voit tallentaa haluamasi materiaalin kuvailutiedot tiedonsiirtolomakkeella tietokantaan. Lisäksi pääset tarkastelemaan omia tietojasi sekä katselemaan edustamasi tahon aiemmin lisättyjä materiaaleja. Kun olet kirjautunut palveluun ensimmäisen kerran sekä tallentanut edustamasi tahon perustiedot, ei näitä tietoja tarvitse seuraavilla kerroilla syöttää uudestaan. Muista säilyttää käyttäjätunnuksesi, jotta voit myös jatkossa lisätä materiaaleja palveluun. Tarvittaessa voit tilata uudet tunnukset.

Olen kehittänyt yhden pienen toimivan vinkin omalle ryhmälleni. Voinko lisätä sen MAPPAan?

MAPPA-hakupalvelu on tarkoitettu kaikille materiaaleille, jotka tukevat ympäristö- tai kestävyyskasvatusta tai ulkona oppimista. Pääkohderyhmä on lapset ja nuoret, mutta myös aikuisille suunnatut materiaalit ovat tervetulleita. Materiaalin laajuus voi vaihdella aina pienestä toiminnallisesta vinkistä laajoihin oppaisiin. Laaja eri aiheita käsittelevä materiaali kannattaa lisätä MAPPAan useammassa pienemmässä osassa aiheiden mukaan. Tällöin se palvelee paremmin käyttäjiä, kun käyttäjä löytää materiaalista heti oikean kohdan MAPPA-hakunsa perusteella. Materiaali voi sopia jonkun tietyn oppiaineen opettamiseen tai se voi olla monialaisesti hyödynnettävissä useisiin oppiaineisiin. Myös opettajille ja kasvattajille tarkoitetut taustamateriaalit ovat tervetulleita!

Pitääkö MAPPAan lisättävän materiaalin sijaita jollakin verkkosivustolla? Mitä teen, jos käytössäni ei ole verkkosivustoa?

Palvelu perustuu materiaalien kuvailutietojen tallentamiseen MAPPA- tietokantaan, jolloin itse materiaali pysyy edelleen tahon omalla palvelimella. Materiaalin tulee siten sijaita jollakin verkkosivulla. Sivusto voi olla edustamasi organisaation, koulun tai yksityinen. Mikäli käytössäsi ei ole verkkosivustoa, ota yhteyttä MAPPAn ylläpitoon. Voit lähettää materiaalisi meille esimerkiksi pdf-tiedostona. Ylläpidolla on mahdollisuus ladata joitakin materiaaleja myös MAPPAn käytössä oleville palvelimille.

Mitä hyötyä on materiaalin lisäämisestä MAPPAan, jos se kuitenkin on jo jollakin verkkosivulla kaikkien saavutettavissa?

MAPPAn avulla materiaaleja tuottavien tahojen aineistot saavat lisää näkyvyyttä ja niiden hyödyntämisaste paranee: MAPPAn käyttäjä löytää materiaalisi, vaikka ei muistaisi materiaalin tekijää tai verkkosivua. MAPPAn käyttäjä löytää yhdellä haulla useamman tahon materiaalit. MAPPA tarjoaa materiaaleilleen myös lisänäkyvyyttä omissa sosiaalisen median markkinointikanavissaan.

Miten voisin saada oman materiaalini nostoksi MAPPAn sosiaalisen median kanaviin?

MAPPAn ylläpito kertoo mielellään uusista materiaaleista sosiaalisen median kanavissaan. Voit auttaa ylläpitoa ja varmistaa materiaalisi noston lähettämällä sopivan kuvan ja lyhyen markkinointitekstin materiaalistasi osoitteeseen mappa@luontokoulut.fi

Miksi MAPPAn etusivulla on mainoksia?

MAPPAn mainospaikat on tarkoitettu yrityksille ja yhdistyksille, joilla on materiaaleja MAPPAssa. Mainospaikat ovat maksullisia ja niiden tuotto käytetään MAPPAn kehittämiseen. Lisätietoja mainostamisesta MAPPAssa.

Miten rekisteröityneiden käyttäjien henkilötietoja käsitellään?

Haluamme olla luottamuksesi arvoisia ja kunnioitamme yksityisyyttäsi. Tutustu rauhassa tietosuojaselosteeseen, jossa kerromme tarkemmin henkilötietojen käsittelystä.

Voinko lisätä MAPPA-hakukentän osaksi omaa sivustoani?

Voit lisätä MAPPA-hakukentän osaksi omaa sivustoasi: katso ohjeet

Pikahaku