Ohjeita sivuston käyttöön

Vinkkejä hakuun

MAPPA-hakupalvelun avulla voit etsiä ympäristökasvatukseen sekä kestävän kehityksen kasvatukseen liittyvää materiaalia nopeasti ja helposti. Käytössäsi on etusivulta löytyvä perushaku sekä tarkennettu haku. Lisäksi voit hakea materiaaleja luokituksen, käyttötarkoituksen (linkit etusivulla) tai rajausehtojen mukaan (rajausehdot oikeassa laidassa). Perushaussa materiaalia haetaan kirjoittamalla hakukenttään hakusana. Palvelu tarjoaa hakusanoja, joiden takaa löytyy aineistoja.

  • Jos olet epävarma missä sanamuodossa hakemasi termi esiintyy, käytä katkaisumerkkiä *, esimerkiksi haku muurahai* täsmää sekä sanaan muurahainen että muurahaiset.
  • Kun syötät useita hakusanoja, haku etsii kaikki materiaalit joiden kuvauksessa esiintyy joku hakusanoista.
    Esimerkiksi haku kissa koira palauttaa kaikki tulokset joissa esiintyy joko kissa tai koira tai molemmat näistä sanoista.
  • Käyttämällä hakusanan edessä merkkejä + tai - voit täsmentää hakukriteeriä:
    +kissa +koira tuloksissa esiintyvät molemmat sanat
    +kissa -koira tuloksissa esiintyy kissa mutta ei koira

Haun jälkeen tuloksia on mahdollista suodattaa erilaisilla rajausehdoilla. Rajausehdot löytyvät hakutulosnäytön oikeasta reunasta. Kunkin rajausehdon yhteydessä näkyy suluissa kyseisellä rajauksella löytyvä osumien määrä. Hakutuloksia voit myös järjestää näytön yläosasta löytyvän ”Järjestä tulokset” -valikon avulla esimerkiksi julkaisuajankohdan tai muiden käyttäjien antaman tähtiluokituksen mukaan (tähtiluokitus tulee näkyviin vasta kun aineistoa on arvioinut kyllin monta käyttäjää).

Hakutulokset tulevat näkyviin listana. Hakutulosta klikkaamalla saat materiaalin tarkemmat tiedot sekä linkin varsinaiseen aineistoon. Tarkennetulla haulla on mahdollista kohdistaa sanahaku johonkin tiettyyn kenttään tai yhdistää näitä toisiinsa.

Epäasiallinen materiaali

Jos havaitset palvelussa epäasiallista materiaalia, ilmoita siitä ko. materiaalin yhteydessä olevan -symbolin avulla.

Kirjaa ilmoitukseen yhteystietosi ja perustelu miksi materiaali on mielestäsi epäasiallista. Pyrimme reagoimaan ilmoituksiin nopeasti ja tarvittaessa poistamaan epäasiallisia materiaaleja.

Rikkinäinen linkki

Palvelu hakee automaattisesti rikkinäisiä linkkejä ja pyytää aineiston tuottajaa korjaamaan esimerkiksi toisaalle siirtyneen aineiston osoitteen. Joskus automaatti ei pysty tunnistamaan rikkinäistä linkkiä. Tällöin on tärkeää, että palvelun käyttäjät ilmoittavat asiasta painamalla materiaalin yhteydessä olevaa -symbolia.

Lähdekritiikki

Jokainen materiaalipankkiin ympäristökasvatusmateriaalien kuvailutietoja lisäävä taho on itse vastuussa lisättävän materiaalin sisällöstä, laadusta, paikkansapitävyydestä ja päivityksestä. Sivua hallinnoiva Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ei siis vastaa materiaalien sisällöstä. Materiaalin hakijan kannattaa varmistaa hakemansa materiaalin alkuperä ja luotettavuus sekä arvioida sen sopivuutta haluttuun käyttötarkoitukseen.

MAPPA-haku osaksi omaa sivustoasi?

Voit lisätä MAPPA-hakukentän omalle nettisivullesi kuten sivulla http://www.luontokoulut.fi/ oikeassa laidassa. Ohjeet hakupalkin lisäämiseen.

Pikahaku