MATERIAALIPANKKI

Ohjeita

 1. Hakuvinkkejä
 2. Rekisteröityminen
 3. Materiaalin lisääminen
 4. Teemarepun kokoaminen
 5. Monialaisen oppimiskokonaisuuden rakentaminen (MOK-työkalun käyttö)
 6. Usein kysytyt kysymykset

Yleisiä ohjeita sivuston käyttöön

MAPPAsta löydät yli tuhat materiaalia ulkona oppimiseen, ympäristökasvatukseen ja kestävän elämäntavan opettamiseen eri ikäryhmille ja useisiin eri käyttötarkoituksiin. Materiaaleja voi hakea hakusanalla tai selata esimerkiksi aiheen tai suosittujen hakujen mukaan. Käytä myös rajausominaisuutta hakutuloksesi parantamiseksi!

Voit myös jakaa omia materiaalejasi tilaamalla käyttäjätunnuksen. MAPPAssa on jo yli 200 materiaalien tuottajaa. Uudet materiaalit ja vanhojen materiaalien päivitykset ovat aina tervetulleita: materiaalipankin sisältö säilyy näin mahdollisimman kattavana ja käyttäjäkunnan tarpeita vastaavana. Voit myös antaa vinkkejä uusista materiaaleista lähettämällä palautetta.

Jokainen materiaalin tuottaja vastaa itse aineistonsa sisällöstä ja kukin käyttäjä arvioi itse materiaalin sopivuuden kuhunkin käyttötarkoitukseen.

MAPPAssa olevat materiaalit on pääsääntöisesti tarkoitettu opetus-, kasvatus- ja nuorisotyöhön ja niiden kaupallinen käyttö ilman tekijän lupaa on kielletty.

MAPPA.fi -palvelun uudet lisäosat Teemareppu ja MOK-työkalu mahdollistavat erilaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelun. Valmiit oppimiskokonaisuudet ovat kaikkien MAPPAn käyttäjien hyödynnettävissä. Teemareppuihin voi koota mitä tahansa MAPPAn materiaaleja ja MOK-työkalulla voi yhdistää useita eri teemareppuja samaan monialaiseen oppimiskokonaisuuteen.

MAPPA.fi -palvelua ylläpitää Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry.

Hakuvinkkejä

Pikaopas: Näin haet materiaaleja eri tavoin

 1. PERUSHAKU: Kirjoita materiaalihakuun hakusana ja klikkaa "Hae". Halutessasi valitse materiaalin käyttötarkoitus ja kohderyhmä. Saat listan materiaaleista, joiden asiasana vastaa hakuasi. Klikkaa valitsemasi materiaalin otsikkoa ja sen jälkeen "Siirry materiaaliin".
 2. LUOKITTELUN MUKAAN HAKEMINEN: Klikkaa hakusivun yläotsikoita (Luonto ja ympäristö, Kestävä kehitys tai Oppiaineet) ja valitse avautuvasta valikosta haluamasi aihepiiri.
 3. TARKENNETTU HAKU: Kirjoita haluamasi hakuehdot (esimerkiksi julkaisutaho, otsikko tai tekijä), ja klikkaa sivun alalaidassa "Tee tarkennettu haku".
 4. SANAPILVIHAKU: Etusivua alaspäin skrollaamalla löydät sanapilven, johon on kerätty suosituimmat ja ajankohtaisimmat aiheet pikahakuna. Ko. hakutulokset aukeavat suoraan sanapilven sanoja klikkaamalla.
Katso yksityiskohtainen ohje

MAPPAn käyttäminen on helppoa: Useimmiten löydät etsimäsi perushaulla: kirjoita etsimäsi aihe hakusanaksi ja paina keltaista "Hae"-painiketta. Kokeile myös tarkennettua hakua tai kokeile löytäisitkö etsimäsi materiaalit luokittelusta eri teemojen tai oppiaineiden mukaan. Suosituimmat ja ajankohtaisimmat aiheet löytyvät alempaa etusivulta sanapilvestä.

 • Hakusanalla hakiessasi voit täsmentää hakua merkeillä + ja -. Esimerkiksi +kissa +koira tuloksissa esiintyvät molemmat sanat, +kissa -koira tuloksissa esiintyy kissa mutta ei koira. Voit käyttää myös katkaisumerkkiä *, esimerkiksi haku muurahai* täsmää sekä sanaan muurahainen että muurahaiset. Kun syötät useita hakusanoja, haku etsii kaikki materiaalit, joiden asiasanana on joku hakusanoista. Voit myös kirjoittaa hakusanan sekä yksikössä että monikossa, esimerkiksi kettu ketut.
 • Jos haluat etsiä esimerkiksi tiettyä julkaisutahoa, otsikkoa tai tekijöitä, käytä tarkennettua hakua.
 • Materiaalit on luokiteltu eri teemojen ja oppiaineiden mukaan. Pääset hakemaan materiaaleja luokkien mukaan sivun yläosassa oikealla olevien yläotsikoiden kautta. Klikkaamalla otsikoita (Luonto ja ympäristö, Kestävä kehitys tai Oppiaineet) avautuu alavalikko, josta voit valita haluamasi teeman.
 • Sanapilven löydät etusivulta, kun selaat sivua alaspäin. Sanapilven sanoja klikkaamalla pääset kyseisen sanan hakutuloksiin.

Hakutulokset tulevat näkyviin listana. Haun jälkeen tuloksia on mahdollista suodattaa erilaisilla rajausehdoilla (julkaisumuoto, kohderyhmä, käyttötarkoitus, kieli, julkisuus tai soveltuvuus eri oppiaineisiin). Kunkin rajausehdon yhteydessä näkyy suluissa kyseisellä rajauksella löytyvä osumien määrä. "Järjestä tulokset" -valikon avulla voit muuttaa hakutulosten järjestystä aakkostamalla tulokset otsikon mukaan tai järjestämällä aineistot julkaisuajankohdan mukaan.

Hakutulosta klikkaamalla saat materiaalin tarkemmat tiedot sekä linkin varsinaiseen aineistoon. Materiaalin luettelokortista näet kunkin materiaalin luokittelutiedot ja rajaukset linkkeinä, joista pääset muihin ko. rajausehtoa vastaaviin materiaaleihin. Linkin luettelokorttiin löydät "Siirry materiaaliin" -painikkeen vierestä.

Etusivun mainosten kautta pääset MAPPAn yhteistyökumppaneiden materiaaleihin. Mainostuotoilla kehitämme MAPPAsta entistä parempaa. Lisätietoja mainostamisesta MAPPA:ssa saat täältä.

Rekisteröityminen

Rekisteröitymällä MAPPA.fi -palveluun pääset lisäämään omia materiaalejasi kaikkien käytettäväksi, kokoamaan omia teemareppuja sekä monialaisia oppimiskokonaisuuksia (MOK).

Pikaopas: Näin rekisteröidyt

 1. Valitse yläpalkista "Info" -> "Rekisteröidy palveluun"
 2. TÄYTÄ JA LÄHETÄ LOMAKE. Saat kutsuviestin sähköpostiisi.
 3. TEE KÄYTTÄJÄTUNNUS OHJEIDEN MUKAAN
 4. KIRJAUDU

VINKKI: Mikäli lisäät materiaalia organisaatiosi (esim. koulusi tai edustamasi järjestön) nimissä, kirjoita "Edustamasi organisaatio" -kohtaan organisaation nimi. Jos taas haluat linkittää materiaaleja ja koota teemareppuja yksityisenä käyttäjänä – kirjoita "Edustamasi organisaatio"-kohtaan siinä tapauksessa oma nimesi.

HUOM! Kutsulinkin lähettäminen tehdään manuaalisesti ja vain arkipäivinä, joten varauduthan pieneen viiveeseen. Tunnusten myöntämisestä vastaa Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto. Joskus kutsuviestit suodattuvat roskaposteihin, joten tarkistathan myös roskapostilaatikkosi.

Materiaalin lisääminen

Pikaopas: Materiaalin lisääminen

JOS MATERIAALISI ON JO VERKOSSA:

 1. Kirjaudu MAPPAan (klikkaa "Kirjaudu sisään" oikeassa yläkulmassa)
 2. Kirjauduttuasi valitse "Materiaalit" -> "Lisää uusi materiaali"
 3. Täytä tiedot ja tallenna

JOS KÄYTÖSSÄSI EI OLE OMAA VERKKOSIVUA:

 1. Lähetä materiaalisi esim. pdf-tiedostona osoitteeseen maija.ihantola(at)luontokoulut.fi.
 2. Saat vastausviestissä materiaalisi verkko-osoitteen, jonka voit linkittää MAPPA:an ylläolevan ohjeen mukaisesti.
Katso yksityiskohtainen ohje

1. Rekisteröidy MAPPAan ja kirjaudu sisään

Materiaalin lisäämistä varten tarvitset käyttäjätunnukset, jotka saat rekisteröitymällä MAPPAan. Huomaathan, että voit lisätä vain sellaisia materiaaleja, joihin sinulla on oikeudet. Tunnukset saatuasi kirjaudu palveluun etusivun oikeasta ylälaidasta klikkaamalla "Kirjaudu sisään".

2. Onko materiaalisi jo verkossa?

MAPPA.fi-palvelu perustuu materiaalien kuvailutietojen tallentamiseen MAPPA-tietokantaan, jolloin itse materiaali pysyy edelleen tahon omalla palvelimella. Materiaalin tulee siten sijaita jollakin verkkosivulla. Sivusto voi olla edustamasi organisaation, koulun tai yksityinen. Mikäli käytössäsi ei ole verkkosivustoa, ota yhteyttä MAPPAn ylläpitoon. Voit lähettää materiaalisi meille esimerkiksi pdf-tiedostona. Ylläpidolla on mahdollisuus ladata joitakin materiaaleja myös MAPPAn käytössä oleville palvelimille.

3. Lisää materiaali, kuvailutiedot ja tallenna

Valitse "Lisää uusi materiaali" ja sen jälkeen täytä haluamasi materiaalin kuvailutiedot lomakkeelle. Kiinnitä erityistä huomiota asiasanoihin ja luokitteluun, sillä niiden kautta muut käyttäjät löytävät materiaalisi. Lopuksi valitse "Tallenna tiedot". Kirjautuneena pääset myös tarkastelemaan omia tietojasi sekä katselemaan edustamasi tahon aiemmin lisättyjä materiaaleja. Jos palaat myöhemmin lisäämään materiaaleja reppuun, muista tallentaa lopuksi muutokset reppuusi.

Huomaathan, että jokainen materiaalipankkiin ympäristökasvatusmateriaaliensa kuvailutietoja lisäävä taho on itse vastuussa lisättävän materiaalin sisällöstä, laadusta, paikkansapitävyydestä ja päivityksestä. Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ei vastaa materiaalien sisällöstä. Jos olet epävarma materiaalisi sopivuudesta palveluun, voit tutustua Suomen luonnonsuojeluliiton, Luonto-Liiton ja Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen laatimiin hyvän ympäristökasvatusmateriaalin suosituksiin.

Teemarepun kokoaminen

Pikaopas: Teemarepun kokoaminen

 1. POIMI REPPUUN HALUAMASI MATERIAALIT: Etsi reppuun sopivia materiaaleja MAPPAn hakutoimintojen ja selauksen avulla. Kun olet kirjautuneena MAPPAan ja teet hakuja, näet hakutulosten yhteydessä reppukuvakkeen. Napsauttamalla reppukuvaketta ko. materiaali lisätään reppuusi. Yläpalkista näet reppuun keräämiesi materiaalien määrän ja voit jatkaa seuraavaan vaiheeseen poimittuasi kaikki materiaalit.
 2. SYÖTÄ REPUN NIMI JA MUUT KUVAUSTIEDOT: Kirjoita lyhyt kuvaus repun sisällöstä, lisää asiasanat ja muut kuvaustiedot. Tässä vaiheessa voit myös mm. määrittää materiaalien järjestyksen repussa ja valita repun kuvan.
 3. JULKAISE JA JAA REPPU: Kun tallennat kuvaustiedot, reppu julkaistaan palvelussa. Julkaistu reppu saa pysyvän URL-osoitteen, joten voit helposti esimerkiksi jakaa linkin reppuusi sosiaalisen median palveluissa.
Katso yksityiskohtainen ohje

Valitse jokin omalle ryhmällesi ajankohtainen teema, kirjaudu MAPPAan (valitsemalla "Kirjaudu sisään" oikeasta yläkulmasta) ja sen jälkeen valitse "Teemareput" (yläpalkista).

1. Poimi reppuun haluamasi materiaalit

Etsi reppuun sopivia materiaaleja MAPPAn hakutoimintojen ja selauksen avulla. Kun olet kirjautuneena MAPPAan ja teet hakuja, näet hakutulosten yhteydessä reppukuvakkeen. Napsauttamalla reppukuvaketta ko. materiaali lisätään reppuusi. Yläpalkista näet reppuun keräämiesi materiaalien määrän ja voit jatkaa seuraavaan vaiheeseen poimittuasi kaikki haluamasi materiaalit. Voit myös myöhemmin palata lisäämään materiaaleja reppuusi. Klikkaa yläpalkista reppukuvaketta ja valitse "Julkaise reppu". Nyt pääset täyttämään repun tietoja.

2. Syötä repun nimi ja muut kuvaustiedot

Anna repullesi sen sisältöä kuvaava nimi (mielellään sellainen, joka ei ole vielä käytössä). Kirjoita lyhyt kuvaus repun sisällöstä, lisää asiasanat ja muut kuvaustiedot. Kiinnitä erityistä huomiota asiasanoihin ja luokitteluun, sillä niiden kautta muut käyttäjät löytävät materiaalisi. Tässä vaiheessa voit myös mm. määrittää materiaalien järjestyksen repussa ja valita repun kansikuvan joko annetuista vaihtoehdoista tai omalta koneeltasi (muista tekijänoikeudet).

3. Julkaise ja jaa reppu

Kun tallennat kuvaustiedot, reppu julkaistaan palvelussa. Julkaistu reppu saa pysyvän URL-osoitteen, joten voit helposti esimerkiksi jakaa linkin reppuusi sosiaalisen median palveluissa.

4. Repun muokkaaminen myöhemmin

Voit palata myöhemmin muokkaamaan reppuasi. Tällöin kirjaudu ensin MAPPA:an ja sen jälkeen valitse yläpalkista "Teemareput". Klikkaamalla ko. repun nimeä, pääset lisäämään reppuun uusia materiaaleja sekä päivittämään repun tietoja. Muista aina lopuksi tallentaa tekemäsi muutokset.

Vinkki: Voit myös kommentoida valmiita reppuja ja ehdottaa niihin sisältöjä (ei vaadi kirjautumista).

Monialaisen oppimiskokonaisuuden rakentaminen MAPPAan MOK-työkalulla

Pikaopas: MOK-työkalu

 1. LISÄÄ UUSI monialainen oppimiskokonaisuus (MOK): Kirjaudu MAPPAan ja valitse yläpalkista "MOK" -> "Lisää uusi MOK".
 2. LAADI MOK-RUNKO, joka sisältää tietoja esimerkiksi kohderyhmästä, tavoitteista, yhteistyöstä, osallistamisesta ja reflektoinnista. Voit lisätä ja poistaa alaotsikoita MOK-rungosta. Huom! Jos tuot runkoon tekstiä leikepöydän kautta, käytä toimintoa "liitä muotoilemattomana" ("paste as plain text").
 3. POIMI TEEMAREPUT: Liitä MOK-suunnitelmaasi ne teemareput, joissa on sisältöjä ja menetelmiä oppimiskokonaisuuden toteuttamiseen. Voit vaihtaa reppujen järjestystä MOK-työkalussa tarttumalla repun nimeen ja vetämällä.
 4. JULKAISE MOK: Tallenna MOK sivun alalaidasta.
Katso yksityiskohtainen ohje

MOK-työkalun avulla voit suunnitella laajempia monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja yhdistellä useampia teemareppuja. Aloita kirjautumalla MAPPA:an (valitsemalla "Kirjaudu sisään" oikeasta yläkulmasta) ja sen jälkeen valitse "MOK" -> "Lisää uusi MOK".

1. Laadi monialaisen oppimiskokonaisuuden runko

Laadi oppimiskokonaisuudellesi runko, joka sisältää tietoja esimerkiksi kohderyhmästä, tavoitteista, yhteistyöstä, osallistamisesta ja reflektoinnista. Voit lisätä ja poistaa alaotsikoita MOK-rungosta. Huom! Jos tuot runkoon tekstiä leikepöydän kautta, käytä toimintoa "liitä muotoilemattomana" ("paste as plain text").

Rungon tekstissä voit viitata oppimiskokonaisuuden sisältämiin MAPPAn teemareppuihin kirjoittamalla tekstiin viitekoodin muodossa [Rx], jossa x tarkoittaa järjestysnumeroa. Esimerkiksi koodi [R1] viittaa siis ensimmäiseen MOK:en sisältämistä repuista, [R2] toiseen reppuun jne. Kun MOK näytetään palvelun käyttäjälle, viitekoodit korvataan automaattisesti reppuun osoittavalla hyperlinkillä, jossa näkyy repun nimi. Huomaathan, että jos vaihdat oppimiskokonaisuuteen liitettyjen reppujen järjestystä, tulee myös tekstissä mahdollisesti käytetyt viitekoodit muuttaa vastaamaan uutta järjestystä.

2. Poimi oppimiskokonaisuuteen liittyvät teemareput

Liitä suunnitelmaasi ne teemareput, joissa on sisältöjä ja menetelmiä oppimiskokonaisuutesi toteuttamiseen. Voit käyttää MAPPAn valmiita teemareppuja tai tehdä niitä itse lisää. "Lisää reppu"-painiketta klikkaamalla aukeaa uusi ikkuna, jossa näkyy valmiina aakkosissa ensimmäisenä oleva reppu. Sen vieressä olevasta nuolesta aukeaa alavalikko, jossa näkyvät kaikki MAPPAn teemareput. Valitse reppu klikkaamalla sen nimeä. Varmista että kyseessä on etsimäsi reppu klikkaamalla "Näytä reppu" -reppu aukeaa tällöin uuteen välilehteen. Palaa Mappa.fi- välilehdelle ja valitse "Lisää reppu kokonaisuuteen" tai jatka oikean repun etsimistä alavalikosta. Lisättyäsi kaikki haluamasi reput edellä mainitulla tavalla, voit vielä vaihtaa reppujen järjestystä MOK-työkalussa tarttumalla repun nimeen ja vetämällä. Jos haluat poistaa jo valitsemasi repun oppimiskokonaisuudestasi, klikkaa repun nimen perässä olevaa rastia ja valitse "Poista reppu".

VINKKI: Voit viitata oppimiskokonaisuuden sisältämiin MAPPAn teemareppuihin kirjoittamalla MOK-rungon tekstiin viitekoodin muodossa [Rx], jossa x tarkoittaa järjestysnumeroa. Esimerkiksi koodi [R1] viittaa siis ensimmäiseen oppimiskokonaisuuteen valitsemaasi teemareppuun, [R2] toiseen reppuun jne. Kun MOK näytetään palvelun käyttäjälle, viitekoodit korvataan automaattisesti reppuun osoittavalla hyperlinkillä, jossa näkyy repun nimi. Huomaathan, että jos vaihdat oppimiskokonaisuuteen liitettyjen reppujen järjestystä, tulee myös tekstissä mahdollisesti käytetyt viitekoodit muuttaa vastaamaan uutta järjestystä.

3. Julkaise MOK

Sivun alaosasta löydät Asetukset, joissa voit valita näytetäänkö monialaisen oppimiskokonaisuuden julkaisija (=käyttäjätunnuksen organisaatio). Lopuksi valitse "Tallenna MOK".

Usein kysytyt kysymykset

Yleistä:

Miten rekisteröityneiden käyttäjien henkilötietoja käsitellään?

Haluamme olla luottamuksesi arvoisia ja kunnioitamme yksityisyyttäsi. Tutustu rauhassa tietosuojaselosteeseen, jossa kerromme tarkemmin henkilötietojen käsittelystä.

Tarvitsenko käyttäjätunnuksen?

Yleensä käyttäjätunnusta ei tarvita: voit aina hakea materiaaleja kirjautumatta palveluun. Sen sijaan materiaalien lisäämistä, teemareppujen kokoamista ja MOK-työkalun käyttöä varten tarvitset käyttäjätunnukset. Muistathan säilyttää käyttäjätunnuksesi ja salasanasi, jotta voit myöhemmin tarvittaessa päivittää tai muokata materiaalisi tietoja sekä lisätä uusia materiaaleja palveluun. Tarvittaessa voit tilata uudet tunnukset.

Kuka hallinnoi ja rahoittaa MAPPAa?

MAPPA.fi -materiaalipankki kehitettiin vuosina 2013—2016 Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämän ympäristökasvatuksen hankeavustuksen turvin. Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry hallinnoi ja kehittää portaalia nyt osana Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää nuorisoalan järjestöavustusta.

Materiaalit:

Mihin löytämiäni materiaaleja saa käyttää? Ovatko kaikki materiaalit ilmaisia?

MAPPAn materiaalit ovat pääsääntöisesti ilmaisia ja tarkoitettu käytettäväksi opetus-, kasvatus- ja nuorisotyössä. Materiaalien julkaiseminen tai kaupallinen käyttö ilman tekijän lupaa on kielletty. MAPPAssa on myös joitakin maksullisia materiaaleja ja jotkut materiaalit edellyttävät rekisteröitymistä kyseiseen palveluun tai materiaalien käyttöä on muutoin rajattu tietylle käyttäjäryhmälle .

Mistä MAPPAn materiaalit ovat peräisin ja miten niiden laatu varmistetaan?

MAPPAssa olevat materiaalit ovat yli 200 eri tahon tuottamia. Tuottajatahot ovat ympäristökasvatusta, ulkona oppimista tai kestävyyskasvatusta edistäviä järjestöjä, yrityksiä, julkisen hallinnon organisaatioita sekä yksittäisiä opettajia ja kasvattajia ja muita asiasta kiinnostuneita.

Materiaalien laadun varmistamiseksi vain MAPPAan rekisteröityneet henkilöt voivat lisätä materiaaleja. Jokainen materiaalin tuottaja vastaa itse aineistonsa oikeellisuudesta, eikä MAPPA:n ylläpitäjä tarkasta aineistoja. Jos havaitset MAPPAssa epäasiallista aineistoa, vanhentunutta tietoa tai toimimattoman linkin, ilmoitathan siitä ylläpidolle -painikkeella. Materiaalin hakijan kannattaa varmistaa hakemansa materiaalin alkuperä ja luotettavuus sekä arvioida sen sopivuutta haluttuun käyttötarkoitukseen.

Olen kehittänyt yhden pienen toimivan vinkin omalle ryhmälleni. Voinko lisätä sen MAPPA:an?

Ilman muuta voit! Mappa.fi -hakupalvelu on tarkoitettu kaikille materiaaleille, jotka tukevat ympäristö- tai kestävyyskasvatusta tai ulkona oppimista. Materiaalien laajuus voi vaihdella aina pienestä toiminnallisesta vinkistä laajoihin oppaisiin.

Olemme koonneet laajan tietopaketin ympäristökasvatuksesta. Miten liitän sen MAPPA:an?

Laaja, eri aiheita käsittelevä materiaali kannattaa lisätä MAPPAan useammassa pienemmässä osassa aiheiden mukaan. Tällöin se palvelee paremmin käyttäjiä, kun käyttäjä löytää materiaalista heti oikean kohdan MAPPA-hakunsa perusteella.

Mitä hyötyä on materiaalin lisäämisestä MAPPAan, jos se kuitenkin on jo jollakin verkkosivulla kaikkien saavutettavissa?

MAPPAn avulla materiaaleja tuottavien tahojen aineistot saavat lisää näkyvyyttä ja niiden hyödyntämisaste paranee: MAPPAn käyttäjä löytää materiaalisi, vaikka ei muistaisi materiaalin tekijää tai verkkosivua. MAPPAn käyttäjä löytää yhdellä haulla useamman tahon materiaalit. MAPPA tarjoaa materiaaleilleen myös lisänäkyvyyttä omissa sosiaalisen median markkinointikanavissaan.

MAPPA ja some:

Miten saan tietoa uusimmista ja ajankohtaisimmista MAPPAn materiaaleista?

Seuraa MAPPAa sosiaalisen median kanavissa:

Facebook: @materiaalipankki

Instagram: @haeMAPPAsta

Twitter: @haeMAPPAsta

Voinko lisätä MAPPA-hakukentän osaksi omaa sivustoani?

Voit lisätä MAPPA-hakukentän osaksi omaa sivustoasi: katso ohjeet

Miten voisin saada oman materiaalini nostoksi MAPPA:n sosiaalisen median kanaviin?

MAPPA:n ylläpito kertoo mielellään uusista materiaaleista sosiaalisen median kanavissaan. Voit auttaa ylläpitoa ja varmistaa materiaalisi noston lähettämällä sopivan kuvan ja lyhyen markkinointitekstin materiaalistasi osoitteeseen mappa@luontokoulut.fi

Teemareput:

Miksi minun kannattaa koota omia teemareppuja?

Teemareput mahdollistavat hyväksi havaittujen materiaalien kokoamisen aiheittain helposti löydettäviksi ja muille jaettaviksi kokonaisuuksiksi. Itse kokoamiisi teemareppuihin voit kerätä omat suosikkimateriaalisi jostakin teemasta ja myös lisätä omia materiaalejasi ensin MAPPA:an ja sitä kautta teemareppuun. Näin useammat kasvattajat löytävät myös sinun materiaalisi.

Voinko jakaa teemareppuni sosiaalisessa mediassa?

Kyllä! Julkaistut teemareput saavat pysyvän URL-osoitteen, jonka voit jakaa esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa.

Voinko lisätä teemareppuun omia materiaalejani?

Kyllä! Lisää oma materiaalisi ensin MAPPA:an ja liitä se sen jälkeen teemareppuusi. Omien materiaalien tuominen MAPPA:an kannattaa, jotta muutkin kasvattajat voivat käyttää tehtyjä materiaaleja.

MOK-työkalu:

Voinko lisätä MAPPA:an dokumentointia jo toteutuneesta projektista?

Kyllä! Myös dokumentoinnit toteutuneista projekteista ovat tervetulleita MAPPA:an, sillä ne toimivat materiaaleina uusien projektien suunnittelulle ja muut voivat käyttää niitä hyödykseen. Muistathan pyytää kaikkien materiaalin tuottamiseen osallistuneiden luvat dokumentointien julkaisuun.

Suunnittelemme koulullamme monialaista oppimiskokonaisuutta. Miten MOK-työkalua kannattaa käyttää yhteistyötä tehdessä?

MOK-työkalun käyttöä varten pitää ensin rekisteröityä MAPPA:an. Tämä kannattaa tehdä organisaation nimellä, mutta nimetä henkilö, joka ensisijaisesti käyttää työkalua. Käyttäjätunnukset voi toki pitää myös MOK-työkalua käyttävien yhteisessä käytössä, mutta kannattaa muistaa, ettei MOK-työkalu toimi reaaliaikaisesti (vaan päivittyy vasta tallennettaessa). Tekstin kirjoittamiseen yhdessä kannattaakin käyttää jotain muuta yhteiskäyttöalustaa (esimerkiksi Google Drive:a) ja viedä vasta valmiita tekstipätkiä MOK-työkaluun. Mikäli viet tietoja MOK-runkoon leikepöydän kautta, muista liittää teksti muotoilemattomana (”paste as plain text”).

Onko mahdollista käyttää MOK-työkalua anonyymisti?

Kyllä ja ei. MOK-työkalun ja teemareppujen kokoamista varten täytyy rekisteröityä, mutta monialaisten oppimiskokonaisuuksien ja teemareppujen tekijän tietojen julkaiseminen on vapaaehtoista.

Täytyykö työstämämme MOK julkaista heti vai voimmeko työstää sitä yhdessä kirjautuneina ennen julkaisua?

MOK- työkalu toimii nimenomaan työkaluna ja alustana kokonaisuuden rakentamisessa. Siksi MOK julkaistaan MAPPAssa heti, eikä sen ole tarkoituskaan olla heti valmis. Toki voit halutessasi mainita esimerkiksi kokonaisuuden kuvauksessa, että se on vielä keskeneräinen. Muistathan, että myös dokumentoinnit toteutuneista kokonaisuuksista ovat erittäin tervetulleita MAPPAan! Dokumentoinnit voi liittää materiaaleina MAPPAan ja lisätä ne sen jälkeen omiin teemareppuihin ja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin.

Pikahaku