Takaisin hakuun

Opi ja opeta maaperästä!

Lyhyt kuvaus
Elävä maa on puhtaan veden ja ilman tapaan arvokas ja rajallinen luonnonvara ja meille ihmisille elintärkeä. Siksi siihen kannattaa tutustua koulussakin!
Kuvaus

Tästä repusta löydät monipuolista materiaalia aiheeseen tutustumiseen, mm. taustatietoa, videoita ja toiminnallisia tehtäviä. Repun sisältö on suunnattu ennen kaikkea yläkoulun ja lukion opettajille, mutta se voi hyödyttää myös esimerkiksi ympäristö- ja luonnontiedon oppituntia suunnittelevaa luokanopettajaa.

Teemarepun materiaalit

Maaperän sankarit - Opi ja opeta maaperästä!

Maaperän sankarit -materiaalipaketin avulla voit yläkoulun tai lukion opettajana opettaa maaperäsrä monimediaisten materiaalien avulla. Paketti koostuu monista osista, joista voit itse koota käyttötarkoitukseesi sopivan kokonaisuuden. BMOL ry on tuottanut pääosan materiaaleista omassa hankkeessaan, mutta vinkkaamme materiaalien osana myös parista Baltic Sea Action Groupin ja Luonnontieteellisen keskusmuseon erinomaisesta teemaan sopivasta materiaalista.

Avaa materiaali

Mitä multa on? -video

Mitä multa on? -videolla käydään läpi maaperäteeman perusteet. Nimensä mukaisesti videolla kerrotaan siitä mitä multa ja maaperä ovat ja miksi niistä on tärkeää puhua. Video sopii niin yläkouluun kuin lukio-opetukseenkin. (Videon kesto: 2:56)

Avaa materiaali

Maaperä on ympäristöongelma ja ratkaisu -video

Videolla käsitellään sitä miten maaperä liittyy erilaisiin ympäristöongelmiin. Käsittelyssä ovat eroosio, ilmastonmuutos ja vesistöjen rehevöityminen. Video sopii yläkoulun ylemmille luokille tai valinnaiskursseille sekä lukioon.

Videon on toteuttanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry Ympäristöministeriön tuella. Videon kesto 3:37.

Avaa materiaali

10 faktaa maaperästä -video

Nimensä mukaisesti tällä videolla kerrotaan 10 faktaa maaperästä, sekä perustietoja että hieman soveltavimpia tietoja. Videota voi myös käyttää maaperävisan (http://www.bsag.fi/wp-content/uploads/2018/08/Maan-puolustuskurssi-TIETOVISA.pdf) oikeiden vastausten tarkistamiseen.

Videon on toteuttanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry Ympäristöministeriön tuella.

Videon käsikirjoitus pohjautuu Baltic Sea Action Groupin toteuttaman Maan puolustuskurssin tietovisan kysymyksiin.

Avaa materiaali

Tulostettava juliste maaperäeliöistä

Kourallisessa multaa on enemmän eliöitä kuin maailmassa on ihmisiä. Peltojen ja puutarhojen lisäksi myös metsämaa kuhisee monenlaisia eläjiä. Hyvinvoiva pieneliöstö hajottaa orgaanista ainesta ja muokkaa maata. Osan maaperän asukkaista voi nähdä paljaalla silmällä, mutta pienimpien mikrobien erottaminen vaatii mikroskooppia.

Voit tulostaa söpön julisteen maaperän pieneliöistä esim. A4-koossa. Saman julisteen löydät myös Natura-lehden numeron 3/2019 keskiaukeamalta A3-koossa.

Avaa materiaali

Maaperäsanasto

Maaperä koostuu monista aineista, on miljoonien eliölajien elinympäristö ja tärkeä osa monien ekosysteemien toimintaa. Seuraavassa on kuvattu 10 tärkeää maaperään liittyvää käsitettä. Kuvauksissa keskiössä ovat viljelymaat.

Sanasto on laadittu Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry:n Maaperän sankarit -hankkeessa, joka on toteutettu Ympäristöministeriön tuella.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto:
Asiasanat: humus, maaperä, sanasto

Maaperävisa

Maaperävisa on Baltic Sea Action Groupin tuottama visa. Voit tulostaa sen oppilaiden käyttöön tästä tai kopioida Natura-lehden numerosta 3/2019 (s. 22).

Visan oikeat vastaukset: 1. a, 2. d, 3. a, 4. b, 5. b, 6. c, 7. b, 8. c, 9. a

Oikeat vastaukset sisältävä google forms- muotoinen visa löytyy osoitteesta tiny.cc/maapera.

Voit tarkistuttaa visan myös 10 faktaa maaperästä -videon avulla: https://www.youtube.com/watch?v=cljeCBpqWRw

Baltic Sea Action Groupin alkuperäinen visa löytyy täältä: http://www.bsag.fi/wp-content/uploads/2018/08/Maan-puolustuskurssi-TIETOVISA.pdf

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: ,
Tekijät Baltic Sea Action Group

Maanäytteen pH:n määritys

Ohje maanäytteen pH-arvon mittaamiseen. Tarvittavat välineet: kuivattua maata, lasipurkki (vähintään 250 ml), mittalasi tai keittiömitta, pH-mittari tai pH-paperia, muovia, vettä. (Lähde: Aspholm, Pikkarinen. 2000. Aine ja energia. Teollisuus tutuksi. WSOY)

Avaa materiaali
Julkaisumuoto:
Tekijät Kesler Merike, Sarenius Vesa-Matti, Alanen Ville, Mikkola Hanna-Kaisa, Jauhiainen Kaisa

Peruskallion vaikutus maaperän happamuuteen

Peruskallion laatu saattaa ratkaisevasti vaikuttaa sen pinnalla olevan mullan pH-arvoon. Materiaali sisältää tutkimusohjeen, jossa tarkastellaan peruskallion vaikutuksia maaperään. Tarvittavat välineet: multaa, vettä, pH-paperia tai pH-mittarin, graniittirouhetta, marmori- tai kalkkirouhetta, 2 (0,5 l) purkkia, lusikka.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto:
Tekijät Kesler Merike, Sarenius Vesa-Matti, Alanen Ville, Mikkola Hanna-Kaisa, Jauhiainen Kaisa

Maaperä on tärkeä luonnonvara -video

Video käsittelee maaperää ja sen laatuun vaikuttavia tekijöitä. Se sopii yläkoulu- ja lukioikäisille opiskelijoille. Videon kesto: 5:55  

Avaa materiaali
Julkaisumuoto:
Tekijät Artur Kazmertsuk

YMPPI – Ympäristökasvatusta puutarhassa -materiaali

Materiaali tarjoaa lasten ja nuorten toimijoille laadukkaita ympäristökasvatusmalleja ja inspiroi kehittämään lisää toimintaa aiheen parissa.

Avaa materiaali