Takaisin hakuun

Avaruus: taustatietoa ja materiaaleja varhaiskasvatukseen

Lyhyt kuvaus
Miten käsitellä avaruutta alle kouluikäisten kanssa?
Kuvaus

Reppu sisältää tehtäviä, värityskuvia, sekä taustamateriaalia. Osa materiaaleista on suunnattu kouluikäisille, mutta niitä voi hyvin soveltaa myös varhaiskasvatukseen – mukauttaa tehtäviä ikätasoon sopiviksi sekä poimia kuvia ja videopätkiä!

Teemarepun materiaalit

Popin ja Pikkukarhun puuhasivut: Maailmankaikkeuden aikajana

Kuinka kauan maapallo oli olemassa ennen kuin sille syntyi elämää? Kuinka kauan elämää oli ennen kuin tuli eläimiä? Koska dinosaurukset oikein elivätkään? Miten näitä tosi pitkiä aikoja voi oikein tajuta? Hauska tapa hahmotella kaikkea tätä on piirtää itse maailmankaikkeuden aikajana.

Avaa materiaali

Popin ja Pikkukarhun puuhasivut: Tähtikuviot

Popin ja Pikkukarhun kavereita eli tähtikuvioita on koottu liitteenä olevaan kokoelmaan yhteensä 15. Niiden ympärille voi piirtää ääriviivat oman maun mukaan, ja väritetyt piirrokset voi viimeistellä vaikka tähtitarroilla. Klikkaa kuvaa niin tietokoneellesi latautuu pdf-tiedosto, josta voit tulostaa haluamasi kartat askarteluja varten.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: , ,

Aika ja avaruus - paikkani aurinkokunnassa

Digitaalinen oppimateriaali, joka johdattaa oppilaan tutustumaan aurinkokuntaan elämyksellisellä tavalla. Suomeen muuttanut kongolainen Jamar-poika opiskelee materiaalissa aurinkokunnan välisiä mittasuhteita ja Auringon, Maan ja Kuun liikkeiden vaikutuksia ihmisen kokemaan aikaan.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: ,
Tekijät Hanna Pöyliö, Maarit Sorjonen, Ubiikki Oy

Kaakaokraattereita

Tehtävän tarkoitus on demostroida, miten kraatterit syntyvät esim. Kuun pinnalle. Tehtävään tarvitaan: jauhoja, kaakaojauhetta, laatikko, sanomalehti, siivilä, eripainoisia ja -kokoisia kuulia tai kiviä.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto:
Tekijät Kesler Merike, Sarenius Vesa-Matti, Alanen Ville, Mikkola Hanna-Kaisa, Jauhiainen Kaisa

Aurinkokuntamme etäisyydet

Etäisyydet avaruudessa ovat erittäin suuria ja niitä on joskus vaikea kuvitella. Tässä kokeessa rakennetaan pienoismalli aurinkokunnasta käyttäen WC-paperia. Tarvittavat välineet: etäisyystaulukko (mukana harjoituksessa), WC-paperirulla, kyniä, joilla voi kirjoittaa WC-paperille.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto:
Tekijät Kesler Merike, Sarenius Vesa-Matti, Alanen Ville, Mikkola Hanna-Kaisa, Jauhiainen Kaisa, Laine Jukka

Maa ja Aurinko avaruudessa

Tiedätkö miksi yöllä on pimeää ja päivällä valoisaa? Miksi talvella on kylmä ja kesällä lämmintä? Juttu liittyy Maan ja Auringon sijoittumiseen toistensa suhteen. Teepä kotona Maa ja Aurinko, ja kokeile! Tarvikkeet: styroxpallo, himmeästi valaiseva lamppu (esim. taskulamppu), grillitikkuja, hammastikku, tusseja.

Avaa materiaali

Otso-karhun tarina ja avaruusaihe eskareille

Luontokoulupäivän ohjelma avaruusaiheesta

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: ,
Tekijät Viitalaakso Anne

Kevätseurantakiikarit ja kaukoputki

Kevätseurantakiikarit ja kaukoputki

Avaa materiaali
Julkaisumuoto:

Popin ja Pikkukarhun puuhasivut: värityskuvia

Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka- lastenkirjaan liittyviä värityskuvia

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: ,

Avaruuteen liittyviä tehtäviä

Avaruuteen liittyviä printattavia tehtäviä sekä tarina astronautti Hannu Lutti Uttisesta.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: , , , ,
Tekijät Mona Paalanen, Anni Pöyhönen

Pieniä tutkimuksia 6-9 -vuotiaille

Pieniä toiminnallisia/kokeellisia tutkimustehtäviä esikoululaisille ja peruskoulun alemmille luokille. Tehtäviä voidaan soveltaa isoimmillekin lapsille ja nuorille. Tehtävissä on esitetty työn kuvaus ja siihen tarvittavat materiaalit ja välineet. Ohjaajan on itsenäisesti arvioitava työn sopivuus kullekin lapsiryhmälle ja siihen liittyvä turvallisuus.

Avaa materiaali

Tähtitieteellinen yhdistys Ursan messuosasto (virtuaalitapahtuma Ulos on IN)

Kiinnostaako tähtitaivas ja mitä maailmankaikkeudesta löytyy?
Ovatko avaruusasiat vaikeita opettaa? Ursa auttaa!
Tervetuloa tutustumaan Ursan toimintaan ja materiaaleihin, joita voi käyttää vapaasti opetuksessa. Messuosasto esiteltiin Ulos-Ut-Out 2021 sekä Ulos on IN -tapahtumissa.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: ,
Tekijät Perhoniemi Tuukka

Planeetat ja Pluto

Sivustolle on koottu tietoa ja videoita planeetoista. Aurinkokuntaamme kuuluu kahdeksan planeettaa; Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Kaikki planeetat kiertävät aurinkoa lähes ympyränmuotoisilla radoillaan. Perustuu ohjelmaan: Avaruuskansiot.

Avaa materiaali

Kuu on Maan kiertolainen

Sivustolta löytyy tietoa ja videoita liittyen kuuhun. Kuun syntyä ei osata täsmälleen selittää. Nykykäsityksen mukaan Kuun uskotaan syntyneen Marsin kokoisen planeetan törmättyä Maahan Aurinkokunnan syntyvaiheessa. Perustuu ohjelmaan: Avaruuskansiot

Avaa materiaali

Aurinko on aurinkokuntamme keskipiste

Sivusto ja sen videot kertovat auringosta. Aurinko on tähti, joka näkyy maapallolle hehkuvana pallona. Se on energiaa, lämpöä ja valoa syöksevä tulipallo ja koko aurinkokuntamme keskipiste. Ilman Aurinkoa maapallo olisi eloton, pimeä ja autio. Perustuu ohjelmaan: Avaruuskansiot.

Avaa materiaali

Aurinkokuntakortit esiopetukseen

Näillä korteilla pääsee opettelemaan numeroita 1-10, niiden järjestystä ja aurinkokuntamme eri kappaleita: mukana on planeetat, Aurinko ja kääpiöplaneetta Pluto. Selvittäkää ominaisuuksia vertailemalla, kuka on aurinkokunnan kingi!

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: , , ,